« Η επιστήμη χάνει το κύρος της »
Στο νέο παράδεισο που έχει δημιουργήσει η επιστήμη υπάρχουν νέα προβλήματα και νέες απορίες μπροστά στις μελλοντικές προκλήσεις από τις ασθένειες, τη ρύπανση, την ενέργεια, τη διατροφή, το νερό και την αστυφιλία. Το κοινό φαίνεται να ανέχεται ολοένα και λιγότερο τα μεγαλειώδη τεχνικά επιτεύγματα και να φοβάται τις συνέπειες από την ανεξέλεγκτη επιστήμη σε χώρους, όπως η γενετική μηχανική και η πυρηνική ενέργεια.
Η επιστήμη έχει προκαλέσει μια βαθύτερη ανησυχία, διαταράσσοντας παραδοσιακές πεποιθήσεις. Σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Χάρις, το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν ότι « οι επιστήμονες διαθέτουν πολύ μεγάλο κύρος » μειώθηκε κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 25 χρόνια, από το 66% στο 57%. Μια άλλη έρευνα του ίδιου Ινστιτούτου διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν στα θαύματα, ενώ οι μισοί πιστεύουν στα φαντάσματα και το ένα τρίτο στην αστρολογία – κάτι που δείχνει ότι απέχουν πολύ από τον επιστημονικό ορθολογισμό.
Ασφαλώς, για πολύ καιρό η επιστήμη είχε σημασία. Οι πρόοδοι στη διατροφή, τη δημόσια υγεία και την ιατρική συντέλεσαν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής τον περασμένο αιώνα από τα 50 στα 80 χρόνια. Η βιολογία ανακάλυψε τη δομή του DNA, έκανε « μωρά του σωλήνα » και θεράπευσε ασθένειες. Η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος δίνει ελπίδες για νέες θεραπείες του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Οι πρόοδοι στη φυσική έφεραν την ψηφιακή ηλεκτρονική και η πυραυλική επιστήμη κέρδισε την κούρσα του διαστήματος, έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι, εξερεύνησε μακρινούς πλανήτες και εγκατέστησε στον ουρανό χιλιάδες δορυφόρους.
Μαζί με τα σπουδαία γεννήθηκαν άλλα τόσα σπουδαία προβλήματα : όξινη βροχή, τοξίνες στο περιβάλλον, πυρηνικά απόβλητα, η παγκόσμια υπερθέρμανση, η τρύπα του όζοντος, οι φόβοι για τα ματαλλαγμένα τρόφιμα. Παρά την άνθηση των επιστημών, ο καρκίνος εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά του και η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας και των μεταλλαγμένων οργανισμών ξαναθέτει τις ανησυχίες για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Κάποιοι επισημαίνουν ότι αν το κοινό εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει με απάθεια την επιστήμη, μπορεί να έρθει μια εποχή που οι επιστήμονες θα εργάζονται ερήμην του για τα στενά τους συμφέροντα, επιβάλλοντας κάτι σαν δικτατορία των εργαστηρίων.
James Glanz