Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

29 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Ανθρώπινα Δικαιώματα (Ολοκληρωμένο Θέμα)




ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

     


 Η σημερινή εποχή του τεχνολογικού θριάμβου και των υλικών απολαύσεων χαρακτηρίζεται από πολλές αντιφάσεις. Σήμερα παρά την εδραίωση των δημοκρατικών πολιτευμάτων στα περισσότερα σημεία του πλανήτη και τη συνταγματική κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξακολουθούν  να εμφανίζονται παγκοσμίως φαινόμενα παραβίασης τους.  Η διαιώνιση αυτής της νοσηρής κατάστασης υποβαθμίζει το πολιτιστικό επίπεδο της ανθρωπότητας και αποτελεί άσχημο προμήνυμα για τη μελλοντική πορεία της.


  Στις χώρες της Δύσης περιορίστηκε αισθητά το ποσοστό των ανθρώπων που γίνονται θύματα κατάφωρων αυθαιρεσιών. Ο πολίτης μπορεί ελεύθερα να κινηθεί, να αναπτύξει πρωτοβουλίες και δραστηριότητες και να διαμορφώσει τη ζωή του. Παρόλα αυτά η ανεργία, ο ρατσισμός, η παραπληροφόρηση, η μαζοποίηση, η έκρηξη της βίας και της εγκληματικότητας, η κρίση της δημοκρατίας είναι μερικά από τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την προάσπιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων.
     
  Αν αυτά συμβαίνουν στις προηγμένες χώρες της Δύσης, τα πράγματα σε άλλες περιοχές του κόσμου είναι πολύ χειρότερα. Η φτώχεια, η αμάθεια, οι πολεμικές συγκρούσεις, η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας, οι φυλακίσεις και θανατώσεις πολιτών, η καταπίεση των γυναικών αποτελούν ορισμένα μόνο μελανά σημεία που αμαυρώνουν την εικόνα του σύγχρονου κόσμου. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, ενώ στην πράξη δεν επιδεικνύεται σεβασμός προς την ανθρώπινη υπόσταση.
     
 Οι αιτίες καταπάτησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου έχουν άμεση σχέση με το πνεύμα της εποχής. Το ανελέητο κυνήγι του κέρδους οδηγεί στην καταρράκωση των ηθικών αξιών και την εκμετάλλευση του συνανθρώπου. Ο άνθρωπος δημιουργεί έναν ατομοκεντρικό τρόπο  σκέψης και η κοινωνία μετατρέπεται σε πεδίο ανταγωνισμού. Επιπρόσθετα, η επικράτηση της υλιστικής νοοτροπίας και του καταναλωτισμού οδηγεί τους ανθρώπους στην αναζήτηση μιας ψεύτικης ευτυχίας που βασίζεται στα υλικά αγαθά και την έλλειψη ανθρωπιάς.
     
  Η συντήρηση αυτής της αρνητικής κατάστασης οφείλεται επίσης και στο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων, κυρίως στις υπανάπτυκτες χώρες, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και εύκολα χειραγωγούνται. Καταλυτικός είναι και ρόλος των ολοκληρωτικών καθεστώτων που καπηλεύονται τις ελευθερίες των πολιτών και επιβάλλουν με τη βία τη θέληση τους. Αλλά και η κρίση σημαντικών κοινωνικών θεσμών, όπως η οικογένεια και η εκπαίδευση φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης, καθώς οι νέοι δεν θωρακίζονται πνευματικά και ηθικά, προκειμένου να αντισταθούν στις απειλές των δικαιωμάτων τους.
     
  Η προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων απαιτεί ατομική αλλά και συλλογική ενεργοποίηση και δράση. Ο ίδιος ο άνθρωπος οφείλει να ασχοληθεί με τον εσωτερικό του κόσμο και να θέσει ως προτεραιότητα τις πνευματικές και ηθικές αξίες έναντι των υλικών αγαθών. Επιπλέον, ο κάθε πολίτης δεν πρέπει να επαναπαύεται αλλά να ενημερώνεται, να ελέγχει την εξουσία, να ασκεί κριτική και να έχει ολοκληρωμένη άποψη για τον κόσμο γύρω του. Η οικογένεια με τη σειρά της επιφορτίζεται με την ευθύνη να γαλουχήσει το νέο με ανθρωπιστικές αρχές και να αναδείξει την αξία τους.
     
  Σημαντική θα αποβεί και η συνεισφορά της εκπαίδευσης,  εφόσον εκτός από την πνευματική καλλιέργεια, προωθεί τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη για τον άνθρωπο. Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι η σωστή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Η δημοκρατία εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών και θέτει τις βάσεις για την ευτυχισμένη διαβίωση τους, με την προάσπιση της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού. Σημαντική πρόκληση για την ανατροπή της καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετωπίζουν οι ισχυρές χώρες, με την οικονομική ανακούφιση των ασθενών κρατών και όχι με την προσπάθεια ελέγχου τους. Τέλος, οι διεθνείς οργανισμοί επιβάλλεται με συντονισμένη δράση να αγωνιστούν για την εξάλειψη της φτώχειας και της αδικίας στο παγκόσμιο στερέωμα.
    
  Συμπερασματικά, η διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα των σύγχρονων κοινωνιών. Μόνο έτσι θα τεθούν οι βάσεις για την κατάκτηση της ευτυχίας και την αρμονική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων. Μόνο με την επικράτηση του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης ο κόσμος μας θα αλλάξει και θα επανέλθει η αισιοδοξία για καλύτερο μέλλον, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη και με δυσοίωνες προοπτικές.

                                               Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος