Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

21 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Πρόλογοι





ΠΡΟΛΟΓΟΙ








ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
   
 Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κάτι συχνό και συνηθισμένο στις κοινωνίες κάθε εποχής. Σήμερα παρά την ανοδική πορεία του τεχνικού πολιτισμού, παρατηρείται πνευματική στασιμότητα και ηθική απογύμνωση του ανθρώπου, γεγονός που έχει ως συνέπεια την έξαρση του φαινομένου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ύπαρξη και η διαιώνιση του αποτελεί φραγμό για την ανθρώπινη ευτυχία αλλά και την πολιτιστική αναγέννηση του σημερινού κόσμου.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
   
 Η προσωπική ολοκλήρωση του ατόμου προϋποθέτει κατάλληλη διαπαιδαγώγηση, η οποία μέσα από συγκεκριμένες κατευθύνσεις επιχειρεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες κάθε νέου με απώτερο στόχο την πρόοδο του κοινωνικού συνόλου. Μεταξύ άλλων φορέων αγωγής, η εκπαίδευση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, που όταν λειτουργεί σωστά και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, ανταπεξέρχεται στην αποστολή της, δηλαδή την προετοιμασία των νέων για αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και για δημιουργική δράση.


ΠΟΙΝΗ – ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ
   
 Η παρουσία της ποινής είναι απαραίτητη στις σημερινές κοινωνίες, καθώς αυτές δεν είναι τέλειες και οι πολίτες, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, παραβιάζουν εύκολα τους νόμους. Ο σκοπός της ποινής είναι πολυδιάστατος και η ίδια αποτελεί πολύπλευρη κοινωνική λειτουργία. Μία μορφή ποινής είναι και η θανατική ποινή που ισχύει σήμερα σε αρκετές χώρες του κόσμου και αποτελεί αντικείμενο διχογνωμίας.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
   
 Η δημοκρατία είναι η αρτιότερη μορφή πολιτειακής οργάνωσης και διακυβέρνησης μιας κοινωνίας, καθώς συνθέτει και πραγματώνει δύο κορυφαίες αξίες, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη και δημιουργεί τις ευνοϊκότερες συνθήκες, για να προοδεύσουν άτομα και κοινωνίες. Στη σύγχρονη εποχή όμως η δημοκρατία υπονομεύεται με αποτέλεσμα να απειλείται η ευημερία και η εξέλιξη των κοινωνιών.


ΠΟΛΕΜΟΣ
   
 Οι πολεμικές συγκρούσεις δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν στην ανθρώπινη ιστορία. Τις τελευταίες δεκαετίες συνέβησαν μεγάλες αλλαγές που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο σκηνικό δίνοντας του διαφορετική μορφή. Αποτέλεσμα ήταν οι νέες εκρήξεις πολέμων που καθιστούν σήμερα την ειρήνη επισφαλή. Ο πόλεμος επιφέρει τόσο στο άτομο όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, ανυπολόγιστα πλήγματα και οδηγεί σε πνευματικό μαρασμό, οικονομικό αδιέξοδο και ηθική εξαθλίωση.


ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
   
 Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεννήθηκε από την ανάγκη των λαών να αντιμετωπίσουν με συλλογικό τρόπο κοινά προβλήματα, οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, των οποίων η οξύτητα και η περιπλοκότητα δημιουργούν ιδιαίτερα αρνητικές καταστάσεις. Γι’ αυτό οι στόχοι που έθεσε η ενωμένη Ευρώπη σχετίζονται άμεσα με την επίλυση αυτών των προβλημάτων και την εξασφάλιση της συνεχούς προόδου του ευρωπαϊκού πολιτισμού.


ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΡΩΠΗ
   
 Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από την τάση ενοποίησης των λαών του κόσμου. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η κατάργηση των συνόρων, η ελεύθερη οικονομία και η οικουμενική διάσταση των προβλημάτων αποτέλεσαν παράγοντες δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λαοί της Ευρώπης δημιούργησαν ένα συνασπισμό κρατών με κοινά οράματα και αισιόδοξες προοπτικές για ανάπτυξη σε όλους τους τομείς ανθρώπινης δράσης.


ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
   
  Η ενοποίηση του σύγχρονου κόσμου που πραγματοποιήθηκε με βασικό άξονα το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων μορφών κοινωνιών. Με τη συνδρομή της τεχνολογίας οι αποστάσεις ελαχιστοποιήθηκαν, οι οικονομικές συναλλαγές έχουν πλέον οικουμενικό χαρακτήρα, οι άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά και αλλάζουν τόπο διαμονής είτε αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης είτε πιεζόμενοι από αρνητικές καταστάσεις. Η εκπαίδευση, βασικός θεσμός των κοινωνιών υποδοχής, καλείται να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις και να εντάξει ομαλά και δημιουργικά στους κόλπους της ένα μωσαϊκό εθνοτήτων παρέχοντας γνώση και ταυτόχρονα ανοίγοντας δρόμους προσαρμογής τους στις νέες διαφοροποιημένες συνθήκες ζωής.


Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
   
  Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σπουδαίο ιστορικό παρελθόν, πλούσια παράδοση και μοναδικά πολιτιστικά επιτεύγματα. Ο ελληνισμός στάθηκε εμπνευστής του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η αρχαιοελληνική ανθρωπιστική παιδεία αποτελεί πρότυπο, στην Ελλάδα γεννήθηκαν οι επιστήμες, εδώ γράφτηκαν αριστουργήματα από σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους. Σήμερα η χώρα μας δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος και βασικό της στόχο αποτελεί η οικονομική ανάπτυξη, για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σύγχρονες απαιτήσεις.


ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
   
  Η επιστήμη και η τεχνολογία εξελίχθηκαν ραγδαία στη σύγχρονη εποχή. Αξιοποιώντας τις γνώσεις του παρελθόντος, ο άνθρωπος προχώρησε σε νέες ανακαλύψεις και εφευρέσεις που προκάλεσαν ριζικές αλλαγές σ’ όλους τους τομείς της ζωής. Η εξέλιξη αυτή στάθηκε ευεργετική για τον άνθρωπο ταυτόχρονα όμως η μη ορθή χρήση της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας έχει προκαλέσει ποικίλους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και το μέλλον μοιάζει σκοτεινό και δυσοίωνο.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    Στη σύγχρονη μεταβιομηχανική εποχή, η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνικής πραγματικότητας. Η προσφορά της στη δημιουργία ενός εξελιγμένου επιπέδου ζωής είναι μεγάλη, καθώς επεκτείνεται διαρκώς σε κάθε τομέα της καθημερινότητας. Η λανθασμένη όμως χρήση της σε αρκετές περιπτώσεις έχει επιφέρει πολλές αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια κοινότητα και έχει υπονομεύσει την ανθρώπινη ευτυχία.


ΠΑΡΑΔΟΣΗ
   
  Τα πολιτιστικά στοιχεία του παρελθόντος που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά με τον προφορικό ή το γραπτό λόγο και αποτελούν την κληρονομιά ενός λαού ονομάζονται παράδοση. Η παράδοση δεν περιορίζεται σε κάποια πτυχή της ανθρώπινης ζωής αλλά σχετίζεται με όλες τις εκδηλώσεις της. Αποτελεί κομμάτι της εθνικής φυσιογνωμίας ενός λαού όμως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει αρκετούς κινδύνους στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης ανθρώπινης κοινότητας.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
   
  Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας σε όλο σχεδόν το φάσμα της ανθρώπινης δράσης σηματοδοτεί τον ερχομό μιας νέας εποχής. Κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι η ανάγκη χειρισμού της πληροφορίας και η ανανέωση της γνώσης με ταχείς ρυθμούς. Δημιουργούνται έτσι αυξημένες απαιτήσεις για διαρκή ενημέρωση και κατάρτιση των ανθρώπων και κυρίως των νέων γύρω από τις νέες τεχνολογίες, αφού αυτοί θα ζήσουν σε μια κοινωνία που θα στηρίζεται στην πληροφορία.


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
   
 Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές ανθρώπινες επινοήσεις. Η χρήση τους σταδιακά έχει επεκταθεί σ’ ένα διαρκώς αυξανόμενο πεδίο δραστηριοτήτων. Ένας χώρος στον οποίο γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη είναι η εκπαίδευση, καθώς πλέον η παρουσία τους θεωρείται απαραίτητη, για να μπορέσει ο μαθητής να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.


ΜΝΗΜΕΙΑ
  
 Τα αρχαία μνημεία είναι καλλιτεχνικές δημιουργίες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου και αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά από το παρελθόν. Τα μνημεία συνδέονται οργανικά με το φυσικό περιβάλλον, στο οποίο είναι ενταγμένα και αντανακλούν  τις ιδέες, τα ιδανικά, τον τρόπο σκέψης ενός λαού.  Η προστασία τους κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς είναι ο συνδετικός κρίκος  παρελθόντος και παρόντος, στοιχείο εθνικής φυσιογνωμίας και αναδεικνύουν την ιστορική και πολιτιστική πορεία ενός έθνους.


ΞΕΝΟΜΑΝΙΑ
  
  Ξενομανία είναι η άκριτη μίμηση από ένα λαό ξένων προτύπων, ιδεών, αντιλήψεων, τρόπου ζωής και συμπεριφοράς. Αναμφίβολα, κάθε πολιτισμός δέχεται επιδράσεις, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Σαφώς οι πολιτιστικές ανταλλαγές δε βλάπτουν μια χώρα, καθώς μπορεί να πάρει πλήθος θετικών στοιχείων από άλλες, να τα προσαρμόσει στις δικές της ανάγκες και ιδιαιτερότητες και να εξελιχθεί. Αντίθετα, με την ξενομανία ένας λαός υιοθετεί οτιδήποτε ξένο θεωρώντας το ανώτερο και καλύτερο, με κίνδυνο να αποκοπεί από την παράδοση του και να χάσει την ξεχωριστή οντότητα του.


ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ
   
  Ο ανθρωπισμός αποτελεί υπέρτατη ηθική αξία που έχει ως κέντρο τον άνθρωπο και απώτερο στόχο την ευτυχία, ατομική και συλλογική. Σήμερα όμως σε κάθε γωνιά του πλανήτη υπάρχουν φαινόμενα που φανερώνουν την κρίση του ανθρωπιστικού ιδανικού και ταυτόχρονα καταδεικνύουν την αναγκαιότητα αναβίωσης του, για να επανέλθει η κοινωνική αρμονία και να τεθούν οι βάσεις για πρόοδο και ευημερία.


ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
   
  Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων έχει αναδειχθεί σ’ ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής, που θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Οι άνθρωποι μοναχικοί και απόμακροι, ζουν κλεισμένοι στον εαυτό τους και αδυνατούν να πλησιάσουν τους άλλους και να μοιραστούν μαζί τους τα όνειρα, τις ελπίδες, τις αγωνίες τους, στιγμές λύπης ή χαράς. Οι σχέσεις έχουν γίνει τυπικές και απρόσωπες και δε στηρίζονται στην αγάπη, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη αλλά στην εγωκεντρική συμπεριφορά. Η συμβίωση έτσι γίνεται δυσβάστακτη για όλους και η μοναξιά είναι το τίμημα που πληρώνει ο σημερινός άνθρωπος.

          
                               Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος