Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

25 Μαρ 2012

ΚΕΙΜΕΝΟ " Η Βία στα γήπεδα"



« Η βία  στα γήπεδα »



    


  Σε έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη βία στα ελληνικά γήπεδα, τονίζεται ότι τα νεαρά άτομα που συμπλέκονται στους αθλητικούς χώρους, αναζητούν ομάδες συνομηλίκων στις οποίες μπορούν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά και απ’ όπου μπορούν να αντλήσουν ένα αυξημένο συναίσθημα ότι και οι ίδιοι κάτι αξίζουν.

    
  Από τη μελέτη των στοιχείων έχουμε διάφορες μορφές αποκλίνουσας συμπεριφοράς, εξηγεί ο Νέστωρ Κουράκης, καθηγητής Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής, στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. « Τα μέλη που ανήκουν στους οργανωμένους συνδέσμους συμπεριφέρονται με τον ίδιο τυπικό τρόπο. Υπάρχει ένας πυρήνας  της τάξης του 7-15% στον οποίο ανήκουν οι ηγετικά βίαιοι οπαδοί, ιδίως μάλιστα αυτοί που έχουν ήδη καταδικαστεί από δικαστήρια για την επιθετική τους συμπεριφορά. Με αυτούς συνδέεται ένα 40-50% που εμπλέκεται σε βίαια περιστατικά μικρότερης σημασίας, όπως ρίψη αντικειμένων και μια εξίσου μεγάλη κατηγορία νεαρών οπαδών που αρκούνται σε προσβλητικές ιαχές και προκλήσεις εναντίον των αντίπαλων οπαδών »,
    
  Στην ίδια  έρευνα σημειώνεται ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη γέννηση των επεισοδίων είναι η προκλητική συμπεριφορά των οπαδών της αντίπαλης ομάδας, 25,8%, οι άδικες αποφάσεις των διαιτητών, 14,2%, η παρουσία αστυνομικών οργάνων, 13,7%. Οι συνδεσμίτες αποτελούν μάλλον τον τελευταίο κρίκο σε μια αλυσίδα ευθυνών, αφού βάσει της έρευνας ένας μεγάλος αριθμός άλλων παραγόντων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του προβλήματος.
    
  Οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες που έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο ως επαγγελματική υπόθεση και δε διστάζουν να ενθαρρύνουν την ύπαρξη σκληροπυρηνικών οπαδών. Μερίδιο ευθύνης έχουν επίσης και οι δημοσιογράφοι του γραπτού και ηλεκτρονικού αθλητικού τύπου. Ο τύπος προβάλλοντας αυτά τα επεισόδια, μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά σε μελλοντικές πράξεις χουλιγκανισμού. Ακόμη, οι διαιτητές είναι πιθανόν να πάρουν μια εσφαλμένη απόφαση, οι ποδοσφαιριστές φαίνεται να έχουν αποκτήσει νοοτροπία βεντέτας και είναι πρόθυμοι να αλλάξουν φανέλα για υψηλότερες αποδοχές, τα αστυνομικά όργανα επιφορτισμένα με την τήρηση της τάξης είναι μερικές φορές υπεύθυνα για την κλιμάκωση των επεισοδίων.  
    
  Τέλος, ευθύνη για τα επεισόδια φέρει και η κοινωνία ως σύνολο με τη γενικότερη αδιαφορία της και την έλλειψη κατανόησης που επιδεικνύουν τα μέλη της απέναντι στα ολοένα ογκούμενα προβλήματα της νεολαίας.

                                                                                                  «Ελευθεροτυπία», 10-06-2003

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος