Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

25 Μαρ 2012

KEIMENO " H Ευρώπη της γενιάς ¨Εrasmus¨ "



« Η Ευρώπη της γενιάς « Εrasmus »



    


 Η καθημερινότητα στο πλαίσιο των ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης διαμορφώνει σιωπηρά μια ευρωπαϊκή ταυτότητα. Όσο και αν η ενοποίηση της δοκιμάζεται πολιτικά και οικονομικά, η Ευρώπη αφήνει ήδη έντονο το αποτύπωμα της στους κατοίκους της, μα αποτέλεσμα ο ένας στους τρεις νεότερους ενήλικες να αισθάνεται περισσότερο Ευρωπαίος παρά π.χ. Γερμανός ή Ιταλός.

    
  Μια νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα διαμορφώνεται στη Γηραιά Ήπειρο. Σιωπηρά, μέσα από την καθημερινότητα, με αιχμή τη σπουδάζουσα νεολαία , μια νέα ευρωπαϊκή κουλτούρα κερδίζει έδαφος στην ομάδα των 25 χωρών – μελών. Ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός νέων Ευρωπαίων σπουδάζουν, εργάζονται και ερωτεύονται κατά μήκος της ηπείρου. Σε αντίθεση με τους γονείς τους, που μεγάλωσαν με τους περιορισμούς της εθνικότητας, οι νέοι αυτοί μιλούν πολλές γλώσσες, πολλοί από αυτούς παίρνουν πτυχία εκτός των χωρών καταγωγής τους, έχουν ζήσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν πολυπολιτισμική κουλτούρα και αισθάνονται παντού στην Ευρώπη « σαν το σπίτι τους»
    
  Ο Στέφαν Βόλφ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο αγγλικό Πανεπιστήμιο του Μπαθ, αποκαλεί τους νέους αυτούς « Γενιά Erasmus », σύμφωνα με το πρόγραμμα φοιτητικών ανταλλαγών της Ε.Ε. Όταν η γενιά αυτή αναλάβει τα ηνία τις ερχόμενες δεκαετίες, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις εθνικές πρωτεύουσες, θα μπορούσε να σημειωθεί μια βαθιά πολιτισμική τομή, πιστεύει ο Βόλφ. « Για πρώτη φορά στην ιστορία βλέπουμε τους σπόρους μιας αληθινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Σε 15, 20, ή 25 χρόνια, η Ευρώπη θα κυβερνάται από ηγέτες με εντελώς διαφορετική θεώρηση της κοινωνικοποίησης από τους σημερινούς. Είμαι αισιόδοξος πως μελλοντικά θα υπάρχουν πολύ λιγότερες διακρατικές τριβές και πολύ μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των χωρών – μελών από ό,τι μπορούμε να διανοηθούμε σήμερα », προβλέπει.
    
  Η επιτάχυνση και το βάθος της κινητικότητας την τελευταία δεκαετία είναι πρωτόγνωρα σημεία των καιρών και η αιτία αυτής της διαδικασίας είναι ένας συνδυασμός νομικών και οικονομικών παραγόντων. Η δημιουργία μιας  ενιαίας ευρωπαϊκής  αγοράς διευκόλυνε την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων στην Ε.Ε. Έκτοτε έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των Ευρωπαίων που αποκτούν πτυχίο εκτός του τόπου καταγωγής τους και πολλοί εξ αυτών παραμένουν στη νέα τους πατρίδα, για να εργασθούν, έστω προσωρινά. Αυτή τη στιγμή, η διεθνής παιδεία είναι απαραίτητη για ταλαντούχους νέους και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στρατολογούν στελέχη από ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δρουν συμπληρωματικά σχεδόν σε όλους τους τομείς της πολιτικής, όλο και συχνότερα αναζητούν αυτή τη διεθνή διάσταση.

                                           Καθημερινή 30-4-2005

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος