Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

25 Ιουλ 2012

Νεοελληνικές Διάλεκτοι




Οι διάλεκτοι του ελλαδικού χώρου διακρίνονται με βάση φωνολογικά κριτήρια σε βόρειες και νότιες ποικιλίες, αν και αυτή η ταξινόμηση δεν καλύπτει επαρκώς τις διαφοροποιήσεις τους. Οι περισσότερες διάλεκτοι έχουν δεχθεί έντονη επιρροή από τα γλωσσικά συστήματα με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των επτανησιακών ποικιλιών, οι οποίες έχουν δεχθεί επίδραση από την Ιταλική, και η περίπτωση της διαλέκτου των Κυδωνιών και Μοσχονησίων, που έχει επηρεασθεί από την Τουρκική. 
Οι νεοελληνικές διάλεκτοι παρουσιάζουν τάσεις συρρίκνωσης τα τελευταία χρόνια και σε αρκετές περιπτώσεις οι ομιλητές τείνουν να εγκαταλείψουν το γλωσσικό τους σύστημα λόγω της ισχυρής επιρροής της Κοινής Νεοελληνικής. Υπάρχουν όμως και διάλεκτοι (π.χ. Λεσβιακά) που ακόμα αντιστέκονται. 

Νεοελληνικές Διάλεκτοι - Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων

Το Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων έχει ως σκοπό την καταγραφή και μελέτη των νεοελληνικών διαλέκτων. Άμεσος στόχος είναι η καταγραφή αυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (π.χ. Καππαδοκικά) και απώτερος στόχος η καταγραφή και διάσωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων διαλεκτικών ποικιλιών. Από το υλικό που έχει συλλεγεί και τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί έχει προκύψει η περιγραφή των ακόλουθων γλωσσικών συστημάτων.

Περιγραφή διαλέκτων

Οι δύο διαδραστικοί πίνακες που ακολουθούν περιέχουν πληροφορίες για κάποιες από τις διαλέκτους που συλλέξαμε υλικό. Ο πίνακας στα αριστερά αναφέρει το όνομα της διαλέκτου και της περιοχής στην οποία ομιλείται. Κάντως στις λέξεις "Διάλεκτος" ή "Περιοχή" τα περιεχόμενα του πίνακα ταξινομούνται αλφαβητικά ανάλογα με το κριτήριο. Ο πίνακας στα δεξιά περιέχει τις πληροφορίες. Κάθε tab επιλέγοντας με κλικ περιέχει πληροφορίες σχετικά με την Περιγραφή της διαλέκτου, τα Χαρακτηριστικά της και τον Γεωγραφικό προσδιορισμό της.

ΔιάλεκτοςΠεριοχή
ΘιακιάΙθάκη
Ιδίωμα ΝεοχωρίουΝεοχώρι Υπάτης
ΚαλυμνιακάΚάλυμνος
ΚαππαδοκικάΚαππαδοκία
ΚατωιταλικάΣαλέντο
ΚρητικήΚρήτη
ΚυπριακήΚύπρος
ΚωακάΚως
Λεσβιακά ΜικρασιάτικαΑϊβαλί και Μοσχονήσια
ΜανιάτικαΜάνη Πελοποννήσου
ΜεγαρίτικαΜέγαρα
ΠοντιακάΠόντος
ΤσακώνικαΑρκαδία



Πηγή:http://lmgd.philology.upatras.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος