Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

18 Οκτ 2012

Τεχνολογία (Ολοκληρωμένο Θέμα)





Τεχνολογία







Ολοκληρωμένο Θέμα




  Η τεχνολογία εξελίχθηκε ραγδαία με το πέρασμα του χρόνου. Η τεχνολογική αυτή ανάπτυξη στάθηκε ευεργητική για τον άνθρωπο, καθώς διεύρυνε τις γνώσεις του, απελευθερώθηκε από φυσικούς καταναγκασμούς και βρήκε λύσεις για αρκετά προβλήματα που τον απασχολούσαν. Ταυτόχρονα όμως δεν είναι λίγοι  κι αυτοί που επισημαίνουν πως η μη ορθή χρήση της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει ποικίλους κινδύνους για την ανθρωπότητα και ότι το μέλλον της μοιάζει σκοτεινό και αβέβαιο.


  Με τη συνδρομή της ο άνθρωπος απαλλάχθηκε σε μεγάλο βαθμό από την κυριαρχία της φύσης και αξιοποίσε τις φυσικές δυνάμεις προς όφελος του. Έτσι βελτίωσε το επίπεδο ζωής του έχοντας στη διάθεση του πολλές ανέσεις. Η διατροφή, η κατοικία, η ενδυμασία του αναβαθμίστηκαν και απολαμβάνει πλήθος αγαθών που καθιστούν τη ζωή του ευκολότερη και ποιοτικότερη. Παράλληλα κατασκεύασε μηχανές που αύξησαν την παραγωγή αλλά και διεύρυναν τον ελεύθερο χρόνο του, τον οποίο μπορεί να αξιοποιήσει με ποικίλες μορφές ψυχαγωγίας.


  Καταλυτική είναι και η συμβολή της στην ιατρική επιστήμη, η οποία πέτυχε τη θεραπεία άλλοτε ανίατων ασθενειών και αύξησε τον προσδόκιμο μέσο όρο ζωής. Επιπλέον ο άνθρωπος κατάφερε να πλουτίσει τις γνώσεις του σε κάθε πεδίο του επιστητού, να απαλλαγεί από στερεότυπα, προλήψεις και δεισιδαιμονίες και να αποκτήσει πνευματικά εφόδια που τον βοηθούν να αξιολογεί σωστά την κοινωνική πραγματικότητα. Τέλος εξέλιξε τα μέσα μεταφοράς και μαζικής επικοινωνίας με αποτέλεσμα την εκμηδένιση των αποστάσεων που ευνόησε τις πολιτιστικές ανταλλαγές, την επαφή και τη συνεργασία των λαών, θέτοντας τις βάσεις για μια ειρηνική παγκόσμια κοινότητα.


  Η τεχνολογία όμως παρά την ευεργετική της προσφορά στο ανθρώπινο γένος προκάλεσε και αρκετά προβλήματα. Καταρχάς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική ισορροπία του ατόμου. Το άγχος, οι γρήγοροι και πιεστικοί καθημερινοί ρυθμοί, η αστικοποίηση, οι τυπικές διαπροσωπικές σχέσεις κατατρύχουν την ανθρώπινη ψυχή και οδηγούν στην απομόνωση και στη βίωση του οδυνηρού αισθήματος της μοναξιάς. Επιπλέον, ο άνθρωπος ανάγοντας τη μηχανή σε υπέρτατη αξία έγινε δούλος της, αποξενώθηκε από το προϊόν της εργασίας και δεν αισθάνεται τη χαρά της δημιουργίας, ενώ εκτοπίστηκε σε σημαντικό βαθμό από την παραγωγική διαδικασία γεμίζοντας τις λίστες των ανέργων.


  Η αφθονία αγαθών από την άλλη και η έντονη επιθυμία απόκτησης τους χάρη και στην υποβλητική δύναμη της διαφήμισης έστρεψε τις ανθρώπινες μάζες στην υπερκατανάλωση. Η ύλη αντιμετωπίζεται ως μέσο κατάκτησης της ευτυχίας και λατρεύεται με πάθος, εξωθώντας σε ανούσιες και επιβαρυντικές οικονομικά καταναλωτικές επιλογές. Ταυτόχρονα, το φυσικό περιβάλλον λεηλατήθηκε εξαιτίας της αλόγιστης εκμετάλλευσης πρώτων υλών και πηγών ενέργειας, με συνέπεια την οικολογική ανισορροπία και την εξαφάνιση πολλών ζωικών και φυτικών ειδών, λόγω και της άνευ προηγουμένου ρύπανσης που συντελείται σε παγκόσμια κλίμακα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα.


  Η τεχνολογία, λοιπόν, άλλαξε την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας και έφερε επαναστατικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της πολύπτυχης ζωής μας αλλά κρύβει και σοβαρές απειλές. Μοιάζει με γοητευτική σειρήνα που μαγεύει με το γλυκό τραγούδι της, ενώ συγχρόνως στήνει περίτεχνα την παγίδα για τον ανυποψίαστο περαστικό. Η ευθύνη για τη σωστή χρήση της εναπόκειται στον ίδιο τον άνθρωπο που καλείται να επιστρατεύσει σύνεση και ωριμότητα, ώστε να επιτύχει την ορθολογική και με άξονα την καθολική ανθρώπινη ευτυχία αξιοποίηση της




                                                              Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος