Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

28 Νοε 2013

Έκθεση Γ' " Λυκείου " Δημοκρατία " Ολοκληρωμένο Θέμα

                                                          Δημοκρατία



   
                                             



   Η Δημοκρατία αποτελεί την τελειότερη μορφή πολιτειακής οργάνωσης και διακυβέρνησης μιας κοινωνίας, καθώς συνθέτει και πραγματώνει δύο κορυφαίες αξίες, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη και διαπνέεται ως πολίτευμα από τις αρχές του ανθρωπισμού και της καθολικότητας. Η Δημοκρατία εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου και βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με τα κοινωνικοοικονομικά δρώμενα και τις μεταβολές που επιφέρει ο τεχνικός πολιτισμός στην ανθρώπινη καθημερινότητα. Σήμερα όμως το ιδανικό, σε θεωρητική βάση, πολίτευμα μαστίζεται από μία σοβαρή κρίση, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του και αντιμετωπίζεται με αδιαφορία από την πλειονότητα των πολιτών.

  Τα φαινόμενα που πιστοποιούν την "δοκιμασία" την οποία περνά το δημοκρατικό πολίτευμα και υπονομεύουν τους στόχους του είναι ευδιάκριτα. Κατά πρώτο λόγο, η ιδιοτέλεια, ο λαϊκισμός, η δημαγωγία των πολιτικών ηγετών που υφαρπάζουν την ψήφο του λαού και στη συνέχεια κυβερνούν αυταρχικά αδιαφορώντας για τη λαϊκή βούληση. Επιπρόσθετα, η κυριαρχία των πελατειακών σχέσεων, η αναξιοκρατία, η επιλεκτική εφαρμογή της νομοθεσίας, η μονοδιάστατη ενημέρωση, η παραβατικότητα  και η αποχή από τα κοινά. Τέλος, η δημιουργία μιας "προσωπικής" μορφής δημοκρατίας προσαρμοσμένης στα ατομικά συμφέροντα και πλήρως αντίθετη με τα ιδανικά της συλλογικότητας και την πρόταξη του κοινού συμφέροντος.

   Η προάσπιση, λοιπόν,της Δημοκρατίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ο πολίτης από την πλευρά του οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και να ελέγχει τα ποικίλα μηνύματα, αντιστεκόμενος στην προπαγάνδα και τη μαζοποίηση, διατηρώντας αλώβητη την πνευματική του ελευθερία, βασική προϋπόθεση μιας υγιούς δημοκρατικής συνείδησης. Παράλληλα απαιτείται ο έλεγχος της εξουσίας, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, η προώθηση του διαλόγου, ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, καθώς και η συνέπεια στις υποχρεώσεις έναντι του κράτους.

  Βέβαια, η γαλούχηση του ατόμου με τα δημοκρατικά ιδεώδη θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή των φορέων κοινωνικοποίησης. Αρχικά, στο πλαίσιο της οικογένειας είναι δυνατόν ο νέος να εθιστεί στην ανάληψη ευθυνών, στη συζήτηση, στην έκφραση απόψεων και την κατάθεση προβληματισμών. Οι γονείς μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά, την αξία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να ενθαρρύνουν τη διάθεση συμμετοχής και να κάνουν πράξη τις αρχές της δημοκρατίας στην οικογενειακή ζωή. Καταλυτικός και ο ρόλος του σχολείου που είναι σε θέση μέσω θεσμών, όπως οι μαθητικές κοινότητες, να δραστηριοποιήσει τους μαθητές αλλά και γενικότερα να αναδείξει την αξία της δημοκρατίας. Συγχρόνως, η ανθρωπιστική εκπαίδευση διαμορφώνει προσωπικότητες με κριτική ικανότητα και ερευνητικό πνεύμα, απαραίτητα εφόδια για την αποφυγή της χειραγώγησης, αλλά και διάθεση για συνεργασία, ομόνοια και κοινή στοχοθεσία.

  Εξίσου σημαντικός παράγοντας διαφύλαξης αλλά και προώθησης της Δημοκρατίας είναι και τα μέσα ενημέρωσης, αρκεί να στηρίζονται στις πολυφωνίας και της αντικειμενικότητας. Υποχρέωση τους πρέπει να αποτελεί η προβολή της αλήθειας και η απεξάρτηση από κομματικά και οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν τον έλεγχο της κοινής γνώμης. Τέλος, οι πολιτικοί ηγέτες έχουν την υποχρέση να υπηρετούν το σύνολο των πολιτών, χωρίς διακρίσεις, να επιδιώκουν την αναβάθμιση των κοινωνικών θεσμών, να θεσπίζουν δίκαιους νόμους και να διακρίνονται για το ήθος και την αφιλοκέρδεια τους. Μόνο τότε ανάγονται σε "υπηρέτες" της δημοκρατίας και υπέρμαχοι των στόχων της, της πολιτικής σταθερότητας, της δικαιοσύνης και της ειρηνικής συνύπαρξης.

   Είναι χρέος, επομένως, μιας πολιτισμένης και ευνομούμενης κοινωνίας να μεριμνήσει για τη "δημιουργία" πολιτών  ικανών να εξελίξουν την Δημοκρατία και να την προσαρμόσουν στις συνθήκες και τις απαιτήσεις της εποχής. Η μάχη για αληθινή Δημοκρατία είναι διαρκής, καθημερινή και δύσκολη. Μόνο, όταν ο καθένας υιοθετήσει ενσυνείδητα τις αξίες της και τις μετατρέψει σε καθημερινό βίωμα θα αναβιώσει η ελπίδα για έξοδο από το σημερινό κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο.

                                                Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)



   
    
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος