Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

11 Οκτ 2014

Έκθεση Γ' Λυκείου - Πνευματικός Άνθρωπος (Σχεδιάγραμμα)





Πνευματικός άνθρωπος




ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
 


Ορισμός

§ Ως πνευματικούς ανθρώπους μιας κοινωνίας , ορίζουμε τους ανθρώπους εκείνους που έχουν διαπρέψει στον τομέα των επιστημών , των τεχνών και του πνεύματος και μπορούν να αναγνωριστούν ως άνθρωποι με αυξημένη ευαισθησία και δυνατότητες να παρακολουθούν τα γεγονότα και να υποδεικνύουν στο κοινωνικό σύνολο απόψεις, λύσεις και προβλήματα, που είναι πολύ δύσκολο στον κοινό άνθρωπο να τα εντοπίσει και να τα αντιμετωπίσει ουσιαστικά.

Η αποστολή της πνευματικής ηγεσίας

§ Οφείλει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα γενόμενα , στην κοινωνική πραγματικότητα, να τα αποκωδικοποιεί και να αντιλαμβάνεται τη βαθύτερη ουσία τους.

§ Έχει την υποχρέωση να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο με απλό και κατανοητό τρόπο τις απόψεις της και τα συμπεράσματά της , έτσι ώστε να κινητοποιεί κα να βοηθά να πάρει θέση απέναντι στα τεκταινόμενα.

§ Σημαντική υποχρέωση αποτελεί επίσης και η προσπάθειά της να έχει συνολική και οικουμενική άποψη για την πραγματικότητα.

§ Πρέπει να έχει διαρκή συμβολή στη γενικότερη πρόοδο των τεχνών και των επιστημών.

§ Σημαντική είναι η υποχρέωση της να ελέγχει κάθε μορφή εξουσίας.

§ Καθοριστικός είναι ο ρόλος της στη διαμόρφωση και διαφύλαξη των ηθικών αξιών που διέπουν ένα κοινωνικό σύνολο. Είναι ο κύριος θεματοφύλακας της παράδοσης αλλά και νεοτερικότητας, αφού έργο της είναι να προστατέψει τις   ρίζες του ανθρώπου αλλά και να υπερασπιστεί το δικαίωμα για εξέλιξη και αλλαγή.

§ Σε μια εποχή εκρηκτικής επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης , εναπόκειται σε εκείνη να θέσει τους όρους που θα διασφαλίσουν ότι η ανθρωπότητα θα επωφεληθεί ουσιαστικά από την επιστημονική πρόοδο και ότι η τελευταία θα μείνει μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού της αξίας της ανθρώπινης ύπαρξης και προσωπικότητας.

                          
                           Επιμέλεια: Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος