Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

23 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Σύγχρονα Παγκόσμια Προβλήματα (Ολοκληρωμένο Θέμα)



ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ






ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με τη σημερινή μου επιστολή θα ήθελα να σκιαγραφήσω τα προβλήματα της σημερινής ανθρωπότητας και να καταθέσω τις προτάσεις μου, για την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης τους. Η τεχνολογική εξέλιξη οδήγησε στη δημιουργία μίας παγκοσμιοποιημένης κοινότητας, που βιώνει καθημερινά ραγδαίες αλλαγές και έχει υψηλές απαιτήσεις. Στα πλαίσια της το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων έχει αναβαθμιστεί σημαντικά αλλά ταυτόχρονα υπονομεύεται και η ποιότητα της ζωής του.


Νομίζω πως γνωρίζετε ότι υπάρχουν, σοβαρά ζητήματα που απασχολούν σε καθημερινή βάση τους λαούς της υφηλίου. Καταρχήν, η οικολογική καταστροφή με κύριες αιτίες την απληστία, την  αλόγιστη επιδίωξη του κέρδους και την απουσία οικολογικής συνείδησης έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και υπονομεύει την υγεία και την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους. Επιπρόσθετα, η επεκτατική πολιτική των ισχυρών κρατών και η προσπάθεια εξυπηρέτησης οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση εστιών πολέμου σε πολλά σημεία του πλανήτη. Παράλληλα, η διεθνής οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά τις εθνικές οικονομίες αυξάνει τα ποσοστά της ανεργίας, τη φτώχεια και την ανέχεια.
Η μετανάστευση αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα με οικουμενικές διαστάσεις, καθώς μεγάλες μάζες ανθρώπων κατευθύνονται από την ανατολή στη δύση με το όραμα μίας καλύτερης ζωής με υλικές ανέσεις και χωρίς πολιτική καταπίεση, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις κοινωνίες υποδοχής. Επιπλέον τα μέσα ενημέρωσης με κυριαρχική παρουσία σήμερα, υποταγμένα συχνά σε πολιτικές ή οικονομικές σκοπιμότητες προωθούν συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία, παραπληροφορούν,  κρύβουν την αλήθεια ή συμβάλλουν αποφασιστικά στη δημιουργία καταναλωτικής νοοτροπίας. Φαινόμενο με ιδιαίτερα αρνητικές προεκτάσεις είναι και ο ρατσισμός που εμφανίζεται συχνά τον τελευταίο καιρό, αφού οι κοινωνίες των καιρών μας αποτελούν ένα μωσαϊκό εθνοτήτων και κάποιες θεωρούνται απειλή και αντιμετωπίζονται εχθρικά από το γηγενή πληθυσμό.
Είμαι βέβαιος ότι ξέρετε πως η αλλαγή αυτής της κατάστασης απαιτεί ατομική και συλλογική δράση. Αρχικά, κάθε πολίτης οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, να έχει δημοκρατική συνείδηση, να ενημερώνεται και να διεκδικεί καλύτερους όρους ζωής. Ακόμη καθοριστικός είναι και ο ρόλος της οικογένειας. Η σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων με θετικά πρότυπα, με ηθικές αρχές και αξίες σε συνδυασμό με τις γνώσεις και το κριτικό πνεύμα που οφείλει να αναπτύσσει το σχολείο, θα συντελέσουν στη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων που θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και θα αγωνιστούν για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ποιοτικότερης ζωής.
Τα μέσα ενημέρωσης με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να προσφέρουν έγκαιρη, έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση, να προβάλλουν τις αρνητικές καταστάσεις και να καταθέτουν προτάσεις για τη βελτίωση τους. Ταυτόχρονα, οι πολιτικοί πρέπει να διαθέτουν ήθος, αγωνιστική διάθεση και να στοχεύουν όχι στο προσωπικό συμφέρον αλλά στη συνολική αναβάθμιση των κοινωνιών. Χρειάζεται, επίσης, διεθνής και συντονισμένη συνεργασία όλων των κρατών, με βάση το διάλογο και την κοινή προσπάθεια και απώτερο στόχο την παγκόσμια ευημερία.
Πιστεύω ότι θα λάβετε υπόψη σας τις απόψεις μου και είμαι βέβαιος πως θα κάνετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας ότι είναι απαραίτητο για να βελτιωθεί η τωρινή αρνητική κατάσταση. Όλοι έχουμε δικαίωμα να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο. Για να το πετύχουμε πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί, δεν χρειάζονται λόγια αλλά πράξεις.
Με εκτίμηση,
  
                                              Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος