Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

23 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Δημοσιογραφία (Ολοκληρωμένο Θέμα)



« ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ…ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ »




Τα μέσα ενημέρωσης με τη βοήθεια της  υπερεξελιγμένης τεχνολογίας στο χώρο των τηλεπικοινωνιών έχουν κυριαρχική παρουσία στη σύγχρονη εποχή και παγκόσμια εμβέλεια. Αποτελούν καθημερινό σύντροφο του ανθρώπου και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη σκέψη, τη δράση και γενικά τη ζωή του. Το επάγγελμα του δημοσιογραφίας, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί όνειρο πολλών νέων η καταξίωση τους στο χώρο της ενημέρωσης.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, για τους οποίους κάποιος νέος θα ήθελε να ενταχθεί στους κόλπους της δημοσιογραφίας. Πρώτα-πρώτα, δεν πρόκειται για απλό επάγγελμα αλλά για λειτούργημα, καθώς η έγκαιρη και αντικειμενική πληροφόρηση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη. Έτσι, ο δημοσιογράφος είναι στρατευμένος στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, με στόχο την προβολή της αλήθειας, την προσφορά βοήθειας στο κοινό, ώστε να σχηματίζει ολοκληρωμένη άποψη για πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις. Παράλληλα είναι και υπερασπιστής της δημοκρατίας, καθώς ασκεί κριτική στις ενέργειες της εξουσίας, αποκαλύπτει παράνομες συμπεριφορές πολιτικών ανδρών και προστατεύει το κοινωνικό συμφέρον.

Η δημοσιογραφία είναι μια καθημερινή μάχη, ένας χώρος γεμάτος περιπέτεια, μια συλλογή ξεχωριστών εμπειριών, ένας κόσμος που η κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα. Ο καλός δημοσιογράφος αντιμετωπίζεται από το κοινό με σεβασμό και εκτίμηση, γεγονός που συμβάλλει στην κοινωνική του καταξίωση και στην αίσθηση ικανοποίησης για την αναγνώριση του έργου του. Η δράση του δεν αναπτύσσεται μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά συχνά ταξιδεύει στο εξωτερικό, γνωρίζει λαούς, πολιτισμούς και βιώνει μοναδικές εμπειρίες. Τέλος, εξελίσσεται πνευματικά, αφού διαρκώς επιστρατεύει την κριτική και το ερευνητικό πνεύμα για την προσέγγιση των καθημερινών θεμάτων.

Βέβαια, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Είναι σύνηθες φαινόμενο η απώλεια της ζωής δημοσιογράφων ή οι επιθέσεις εναντίον τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο επάγγελμα. Συχνά οι άνθρωποι στρέφονται εναντίον τους θεωρώντας αυτούς υπεύθυνους για διάφορες αρνητικές καταστάσεις. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που αντιμετωπίζονται από το κοινωνικό σύνολο με καχυποψία και επικριτικά σχόλια για καθοδήγηση τους από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Άλλωστε, είναι γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι δέχονται πιέσεις ή τους προσφέρονται χρηματικά ανταλλάγματα, για να αλλοιώσουν την αλήθεια και να γίνουν συμμέτοχοι στην κατευθυνόμενη πληροφόρηση.

Κάθε νέος που ονειρεύεται μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στο χώρο της δημοσιογραφίας, πρέπει να γνωρίζει ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να τον εξαγοράσουν, να τον χρησιμοποιήσουν, για να εξυπηρετήσουν τα σκοτεινές τους επιδιώξεις. Θα πρέπει, επομένως, να αποφασίσει, αν θα ακολουθήσει το δρόμο της αλήθειας ή της υποταγής και του ψέματος. Επιπλέον, οφείλει να λάβει υπόψη του, πριν επιλέξει το συγκεκριμένο επάγγελμα, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στο χώρο και την πολύωρη και κοπιαστική εργασία αλλά και τις σχετικά χαμηλές αποδοχές.


                   Ιωάννης Κανακούδης (Φιλόλογος)

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος