Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

21 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Ελεύθερος Χρόνος (Σχεδιάγραμμα)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

  Ορισμός: είναι ο χρόνος που διαθέτει ο άνθρωπος για να αναπαυθεί, να προάγει το πνεύμα του, να καλλιεργήσει τα ταλέντα του, να αξιοποιήσει τις κλίσεις του.


Τα οφέλη του Ελεύθερου Χρόνου


· Σωματική χαλάρωση, ψυχική ηρεμία, αποβολή άγχους, ευκαιρία φυγής από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

·Ψυχαγωγία, διασκέδαση, σωματική υγεία, εσωτερική καλλιέργεια, μορφωτικά ερεθίσματα, συλλογή εμπειριών.


·Προσέγγιση των μελών της οικογένειας, διάλογος, ψυχική επαφή, σύσφιξη σχέσεων.

· Ενίσχυση των διαπροσωπικών σχέσεων μέσω των συναναστροφών και των κοινών δραστηριοτήτων.

·Δυνατότητα συμμετοχής σε συλλόγους, σωματεία, οργανώσεις κινητοποίησης και ενεργούς συμμετοχής στα κοινά.


Αιτίες έλλειψης ελεύθερου χρόνου σήμερα


· Η ταύτιση της ευτυχίας με την απόκτηση υλικών αγαθών και ο εθισμός στον υπερκαταναλωτισμό με υπεύθυνη κατά κύριο λόγο τη διαφήμιση που δημιουργεί διαρκώς πλασματικές ανάγκες.

·Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, ο πολλαπλασιασμός των οικογενειακών και κοινωνικών υποχρεώσεων, οι πολλαπλοί ρόλοι που αναλαμβάνει ο σύγχρονος άνθρωπος.

·Η υπερεργασία ή η δεύτερη απασχόληση στην προσπάθεια κάλυψης των αυξημένων καθημερινών απαιτήσεων ή βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου.

·Η γιγάντωση των αστικών κέντρων, οι μεγάλες αποστάσεις, τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, η δυσλειτουργία των συγκοινωνιακών μέσων.

·Ο καταιγισμός μηνυμάτων και η πληθώρα πληροφοριών που απαιτούν χρόνο για να αναγνωστούν, να ελεγχθούν και να αφομοιωθούν.

·Η λανθασμένη ιεράρχηση αξιών και προτεραιοτήτων ( υλικά αγαθά, καριέρα ).

·Η έλλειψη σωστής οργάνωσης και προγραμματισμού και η προχειρότητα στο χώρο της εργασίας.



Ο Ελεύθερος Χρόνος των νέων


·Ο ελεύθερος χρόνος των νέων έχει κυριαρχηθεί από τη «βιομηχανία του ελεύθερου χρόνου» που μεταβάλλει το νεαρό άτομο σε παθητικό και άκριτο δέκτη απολαύσεων.

· Τα προβαλλόμενα πρότυπα από τα μέσα πληροφόρησης σε συνδυασμό με τα «ευτελή» θεάματα οδηγούν στην πνευματική αδράνεια, στην υιοθέτηση ξενικών προτύπων και στην αλλοίωση του αληθινού περιεχομένου της ψυχαγωγίας.

· Οι χώροι διασκέδασης των νέων χαρακτηρίζονται από πανομοιοτυπία. Κάτω από δυνατούς θορύβους δεν επικοινωνούν πραγματικά και εξουθενώνονται σωματικά και ψυχικά.

·Οι νέοι βιώνουν την ανία και την πλήξη, αφού από τις ενασχολήσεις τους κατά τον ελεύθερο χρόνο απουσιάζει ο αυθορμητισμός, η πρωτοτυπία και η φαντασία.


Προτάσεις ορθής αξιοποίησης του Ελεύθερου Χρόνου


·Άτομο: συνειδητοποίηση σπουδαιότητας του, επιδίωξη γνήσιας ψυχαγωγίας και διάθεση ολόπλευρης καλλιέργειας της προσωπικότητας του. Υιοθέτηση σωστών κριτηρίων στις επιλογές, εκλεκτικότητα στην ψυχαγωγία με βάση τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του ατόμου.

·Οικογένεια; Γαλούχηση των νεαρών μελών με αρχές και αξίες, επιδίωξη εποικοδομητικού διαλόγου, ουσιαστική επαφή με στόχο τη διάπλαση ολοκληρωμένων ανθρώπων. Παρότρυνση των παιδιών για ενασχόληση με γνήσιες μορφές ψυχαγωγίας και παροχή υγιών παραδειγμάτων.

·Εκπαίδευση: διαμόρφωση ώριμων και υπεύθυνων πολιτών. Σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή ( βιβλιοθήκες, χώροι άθλησης, αίθουσες εκδηλώσεων ), παροχή ερεθισμάτων για επαφή με μορφές αληθινής ψυχαγωγίας ( διαγωνισμοί φωτογραφίας, ζωγραφικής, λογοτεχνίας ).

· Μέσα ενημέρωσης: αναβάθμιση ποιότητας προγραμμάτων, προώθηση θετικών ψυχαγωγικών προτύπων.

·Πολιτεία-Τοπική Αυτοδιοίκηση: δημιουργία αθλητικών χώρων, ίδρυση πολιτιστικών συλλόγων, δημιουργία κέντρων νεότητας, διοργάνωση εκθέσεων βιβλίου, πολιτιστική αποκέντρωση.



                Επιμέλεια: Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος