Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

25 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Ανθρώπινα Δικαιώματα (Σχεδιάγραμμα)



ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ






ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Φαινόμενα  καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων

§   Η αλόγιστη καταστροφή του φυσικού  περιβάλλοντος προς όφελος των ισχυρών βιομηχανικών κρατών και ορισμένων πολυεθνικών υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και απειλεί την ανθρώπινη ύπαρξη.

§  Η οικονομική εξαθλίωση κοινωνικών ομάδων αλλά και ολόκληρων λαών του Τρίτου κόσμου σε συνδυασμό με την ανεργία , την εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας και τη δυσανάλογη ως προς την προσφερόμενη εργασία , αμοιβή υπονομεύει την αξιοπρεπή υλική διαβίωση.


§  Σημαντικές ταξικές διαφορές στις κοινωνίες όχι μόνο μεταξύ πλούσιων και φτωχών αλλά και μεταξύ ευνοημένων και αδικημένων Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη φαινομένων ευνοιοκρατίας.

§  Η διαφθορά που παρουσιάζεται σε αρκετούς κοινωνικούς τομείς ακόμη και σε λαούς με προηγμένο πολιτισμό , συχνά δημιουργεί ανισότητα ευκαιριών , αναξιοκρατία και καταπάτηση της αξιοπρέπειας των ανθρώπων.

§ Η αποικιοκρατική συμπεριφορά των μεγάλων και δυνατών κρατών έναντι των μικρότερων και ασθενέστερων οδηγεί στην εκμετάλλευση των δεύτερων από τα πρώτα. Το αποτέλεσμα είναι να παράγονται διάφορες ανισότητες και να υπάρχει οικονομική και πολιτιστική κυριαρχία των ισχυρών επί των αδυνάτων.

§ Η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας αποτελεί δείγμα βαρβαρότητας και ηθικής κατάπτωσης , με αποτέλεσμα οι πολίτες να νιώθουν ανίσχυροι και ανασφαλείς.

§ Φαινόμενα ρατσισμού , ξενοφοβίας , υπέρμετρου εθνικισμού , θρησκευτικής μισαλλοδοξίας βασανίζουν τους λαούς και συχνά προκαλούν βίαιες και αιματηρές συγκρούσεις με πολλά θύματα .

Αιτίες καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων

§ Το πνεύμα της σημερινής εποχής είναι χρησιμοθηρικό και επιβάλει το ανελέητο κυνήγι του κέρδους. Οι ηθικές αξίες καταρρακώνονται , οι ηθικοί φραγμοί πέφτουν και ο άνθρωπος χωρίς αναστολές προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το συνάνθρωπό του.

§ Η μορφή της κοινωνικής πραγματικότητας ενισχύει τον εγωισμό και δημιουργεί ένα ατομοκεντρικό τρόπο σκέψης .Έτσι η συλλογική ευθύνη και προσπάθεια υπονομεύονται και η κοινωνία από χώρος αλληλεγγύης μετατρέπεται σε πεδίο ανταγωνισμού.

§ Ο καταναλωτισμός οδηγεί τους ανθρώπους στην αναζήτηση μιας ψεύτικης ευτυχίας που βασίζεται στα υλικά αγαθά. Η υλική ευδαιμονία όμως δεν καλύπτει τα ψυχικά κενά του ανθρώπου , με αποτέλεσμα να νιώθει κατά βάθος δυστυχισμένος.

§ Η κρίση που παρουσιάζεται σε σημαντικούς κοινωνικούς θεσμούς- οικογένεια, εκπαίδευση – δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αγωγή των νέων , καθώς δεν τους προβάλλει υγιή πρότυπα και δεν τους θωρακίζει πνευματικά και ηθικά , για να αντιμετωπίσουν το αύριο.

§ Ο σύγχρονος κάτοικος των μεγαλουπόλεων μαζοποιείται και χάνει την προσωπικότητα του μέσα σε αυτές , χάνει τον αυτοέλεγχό του και το αίσθημα ευθύνης του προς το κοινωνικό σύνολο

§  Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και η αποξένωση του ατόμου από την ηθικοπνευματική του διάσταση τον κάνει εύκολο θύμα οποιουδήποτε ισχυρού.

Τρόποι προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων

§  Η ενίσχυση του πνεύματος και η ηθική καλλιέργεια στέκονται εμπόδιο στην υποταγή του στα ένστικτα και τη βαρβαρότητα , ενώ από την άλλη δυναμώνει τον κριτικό έλεγχο της συνείδησης του .

§ Οι ανθρώπινες κοινωνίες πρέπει να διέπονται από τις αρχές της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού.

§ Προς τις δυο παραπάνω κατευθύνσεις θα πρέπει να ωθούν τον άνθρωπο όλοι οι φορείς κοινωνικοποίησης και κυρίως η οικογένεια και η εκπαίδευση.

§ Είναι αναγκαία η ανοικοδόμηση κοινωνικής συνείδησης , η οποία θα αντιστρατεύεται τον ατομικισμό και τον ωφελιμισμό

§ Σημαντικός είναι ο ρόλος της θρησκείας , εφόσον αυτή διδάσκει την ειρήνη , τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

§  Ο ίδιος ο άνθρωπος φέρει την ευθύνη να ασχοληθεί με τον εαυτό του και κυρίως με τον εσωτερικό του κόσμο και να θέσει ως προτεραιότητα τις ηθικές και πνευματικές αξίες έναντι των υλικών αγαθών.

§ Η σωστή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Το δημοκρατικό πολίτευμα εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνθήκες ελευθερίας και για την καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής και για την διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

§ Οι διεθνείς οργανισμοί επιβάλλεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την εξάλειψη της φτώχειας και της αδικίας.

§ Οι ισχυρές χώρες αντί να επιδιώκουν την παγκόσμια ηγεμονία ,  θα πρέπει να έχουν σημαντικό μερίδιο στην προσπάθεια για την ανακούφιση των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

                    Επιμέλεια: Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος