Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

23 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Ανθρωπισμός (Σχεδιάγραμμα)



ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ







ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Η αξία του ανθρωπισμού

§ Επικράτηση κατανόησης, συνεργασίας ,αλληλεγγύης , περιορισμός του ατομικισμού , άμβλυνση συγκρούσεων και φαινομένων βίας-εγκληματικότητας, εξασφάλιση αξιοκρατίας, δικαιοσύνης , τήρηση νόμων, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους τους ανθρώπους.

§    Περιορισμός φαινομένων παραπληροφόρησης και προπαγάνδας σε βάρος των πολλών από εκείνους που έχουν στα χέρια τους τη δύναμη της γνώσης.

§ Ο πολίτης αισθάνεται ήρεμος και ασφαλής καθώς περιορίζονται τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που διχάζουν τους ανθρώπους και οδηγούν στον ρατσισμό και την εκμετάλλευση κάποιων από κάποιος άλλους.

§ Ο ανθρωπισμός είναι στήριγμα της δημοκρατίας , γιατί η τελευταία προϋποθέτει διάλογο, πολυφωνία, διευρυμένη κοινωνική και πολιτική συνείδηση που μόνο οι ανθρωπιστές διαθέτουν.

§Εξασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας , αντιμετώπιση επαγγέλματος ως μέσου προσωπικής έκφρασης και κοινωνικής προσφοράς και όχι ως μέσο κερδοσκοπίας.

§ Σεβασμός στον άνθρωπο και τον πολιτισμό του. Υπεύθυνη χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας χωρίς εξυπηρέτηση οικονομικοπολιτικών  σκοπιμοτήτων και χωρίς υποδούλωση του ανθρώπου στα δημιουργήματά του .Αποφυγή πολέμων , καταστροφής της φύσης , συνεργασία με στόχο την εδραίωση της ειρήνης.

§   Έμπρακτο ενδιαφέρον για μειονότητες , τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων , συναδέλφωση, αλληλεγγύη των λαών , βοήθεια προς τριτοκοσμικές χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πείνας και εξαθλίωσης.


Αίτια της κρίσης του ανθρωπισμού σήμερα


§ Η ευδαιμονία ταυτίζεται με την ύλη , η διαφήμιση προβάλλει το υπερκαταναλωτικό μοντέλο ζωής που αποτελεί υπόδειγμα κοινωνικής καταξίωσης , θεοποιείται το χρήμα και δοκιμάζεται η ανθρωπιά καθώς το άτομο γίνεται συχνά έρμαιο των επίπλαστων αναγκών και οδηγείται στην ανηθικότητα.

§ Η μηχανή επικράτησε , τυποποίηση την ανθρώπινη ζωή, ο άνθρωπος προσκολλήθηκε στην ειδίκευση και έχασε τη σφαιρικότητά του, <στέγνωσε> πνευματικά και ηθικά.

§  Η διαμόρφωση πολύπλοκων κοινωνιών με πολλαπλές απαιτήσεις , ποικίλους ρόλους , χιλιάδες μηνύματα , στερεί από τον άνθρωπο τον ελεύθερο χρόνο , τον αγχώνει , τον πιέζει και περιορίζει τη διάθεση του για επαφή με τους συνανθρώπους .

§ Η αστικοποίηση περιορίζει το ζωτικό χώρο έκφρασης των πολιτών , οι οποίοι συχνά γίνονται επιθετικοί καταλήγοντας σε αντικοινωνική και απάνθρωπη ακόμη συμπεριφορά .Η αποξένωση , η έλλειψη συνεκτικών δεσμών οδηγούν στην απώλεια της ανθρωπιάς και του συναισθηματισμού των ανθρώπων.

§  Η προώθηση του ατομικισμού , η τάση καλοπέρασης , η επικράτηση της λογικής του συμφέροντος , η προώθηση των απαξιών, η προώθηση των συλλογικών οραμάτων.

§   Η απομάκρυνση από τη φύση και την παράδοση με συνέπεια την απώλεια των ηθικοπνευματικών αξιών.

§  Ο άκριτος φιλελευθερισμός στο χώρο της οικογένειας, η έλλειψη σωστής αγωγής, η στείρα και τυποποιημένη γνώση που παρέχει η εκπαίδευση, η κερδοσκοπική λειτουργία των Μ.Μ.Ε. με την προβολή προτύπων βίας ή τυφλού κομματισμού, η δημιουργία κλίματος φανατισμού , η ανεύθυνη συμπεριφορά και οι αυθαιρεσίες των πολιτικών που αποτελούν αρνητικά πρότυπα για τους πολίτες.


Συνέπειες


-    Παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων.

- Φαινόμενα βίας, εγκληματικότητας , ρατσισμού, διατάραξη κοινωνικής γαλήνης και ανοχής. Παραβίαση δικαιοσύνης , ισονομίας , αξιοκρατίας, επικράτηση ωφελιμιστικού πνεύματος.

- Το πνεύμα του υλικού ευδαιμονισμού συντελεί στη δημιουργία μονοδιάστατων προσωπικοτήτων , χωρίς ανθρωπιστικές αξίες..

-  Εμπορευματοποίηση της τέχνης , διάβρωση της γλώσσας , συρρίκνωση της παράδοσης , πολιτιστικός επεκτατισμός των ισχυρών κρατών.

-  Καταστροφή της φύσης που προκαλεί κινδύνους για τη σωματική υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής.

-  Η δημοκρατία δέχεται σοβαρά πλήγματα , καθώς οι πολίτες καταπατούν τους νόμους αλλά και οι πολιτικοί ηγέτες προωθούν την ευνοιοκρατία και χρησιμοποιούν δημαγωγικές και λαϊκίστικες μεθόδους, για να εξυπηρετήσουν της σκοπιμότητές τους.

- Η τεχνολογία και η επιστήμη , δίχως ανθρωποκεντρικό πολιτισμό , δεν υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου ενώ αρκετές φορές στρέφονται και εναντίον του.

-    Οι εστίες πολέμου σε διάφορα μέρη της γης παραβιάζουν το δικαίωμα στη ζωή.

-  Η πείνα και η ανέχεια στον Τρίτο κόσμο, η οικονομική εκμετάλλευση των ασθενέστερων χωρών, οι διαρκώς τελειοποιούμενοι εξοπλισμοί που απειλούν την ειρήνη, τα φαινόμενα σοβινισμού και ρατσισμού.

- Στις ανθρώπινες σχέσεις επικρατεί η συμβατικότητα , η χρησιμοθηρική αντίληψη , η αλλοτρίωση.


Προτάσεις για την επικράτηση των ανθρωπιστικών αξιών


-   Διαφοροποίηση των αξιολογικών κριτηρίων του σύγχρονου ανθρώπου, μια νέα ιεράρχηση των αξιών στη συνείδησή του.

-  Συμμετοχή σε συλλογικές δραστηριότητες , ώστε να διαμορφωθεί μια νέα δυναμική , ικανή να προωθήσει πιο αποτελεσματικά λύσεις σε κοινωνικά , πολιτικά κα παγκόσμια ζητήματα.

-     Ανθρωπιστικό περιεχόμενο σπουδών.

- Λειτουργία πνευματικών ανθρώπων ως υψηλών προτύπων ενός νέου οράματος ζωής.

-       Μ.Μ.Ε : ανάδειξη προβλημάτων και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

-  Δράση των διεθνών οργανισμών για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων  .

-    Ανθρωποκεντρική διάσταση θεσμών πολιτείας , δημιουργία συνθηκών που θα υπηρετούν τους πολίτες .

     
                            Επιμέλεια: Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος