Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

24 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ Πατριωτισμός (Σχεδιάγραμμα)

Πατριωτισμός



        



ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

         
Η έμπρακτη αφοσίωση και αγάπη κάποιου για την πατρίδα του και ό,τι συνδέεται μ΄ αυτήν.   
         

Λόγοι καλλιέργειας του πατριωτισμού σήμερα


o  Η δημιουργία διακρατικών συνασπισμών διαμέσου των οποίων προέρχονται  πολλά οφέλη για τα κράτη μέλη αλλά και ο κίνδυνος αλλοίωσης της πολιτιστικής –εθνικής φυσιογνωμίας, ειδικά για τους αναπτυσσόμενους λαούς.



o Η υλοποίηση  πολιτιστικών ανταλλαγών , η ανάπτυξη του τουρισμού , η εξέλιξη της επιστήμης, η συνεργασία των επιστημόνων από διάφορα κράτη, οι κοινές ανάγκες και δυσκολίες , οδηγούν στη διεθνοποίηση φαινομένων και προβλημάτων , στην προσέγγιση των λαών ,γεγονός θετικότατο , το οποίο όμως κρύβει τον κίνδυνο αλλοίωσης της πολιτιστικής ταυτότητας , οπότε η ανάπτυξη του γνήσιου πατριωτισμού αποτελεί προστατευτική ασπίδα για κάθε λαό.

o   Οι τεράστιες οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες που προωθούνται από μέρους των υπεραναπτυγμένων λαών σε βάρος των υπολοίπων , σε συνδυασμό μεταξύ των λαών, είναι φαινόμενα που καθιστούν αναγκαίο το πατριωτικό πνεύμα για την αποφυγή της υποδούλωσης σε άλλες χώρες , με την προστασία  της ιστορίας και του εθνικού πολιτισμού.

o Η επικράτηση του στείρου τεχνοκρατικού πνεύματος , η θεοποίηση του κέρδους , η γενικότερη κρίση αξιών , η έλλειψη ανθρωπιστικού πνεύματος είναι χαρακτηριστικές σήμερα, επομένως απαιτείται στροφή σε υψηλές ηθικοπνευματικές αξίες , όπως είναι η πατρίδα.        
        

 Τρόποι καλλιέργειας πατριωτισμού
  
  
  Οικογένεια

§    Επαφή των μελών με την παράδοση- τήρηση ηθών και εθίμων.

§    Κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και γνήσιας επικοινωνίας , ώστε να 
μεταλαμπαδεύουν κατάλληλα οι γονείς στα παιδιά τους υψηλές αξίες και  αρετές σαν τη φιλοπατρία.
      
 Σχολείο

   § Ουσιαστική διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας ώστε να αναπτυχθεί το υγιές  εθνικό φρόνημα.

§ Πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στα σχολεία με θέματα σχετικά με την παράδοση και τις ρίζες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

§     Αναβάθμιση του νοήματος του εορτασμού των ιστορικών επετείων και των εθνικών εορτών , διείσδυση στη βαθύτερη σημασία τους και όχι επιφανειακή προσέγγισή τους.

§ Οι δάσκαλοι να αποτελούν πρότυπα έμπνευσης για τους νέους , να προσπαθούν  να μεταδώσουν στα παιδιά το βαθύτερο νόημα της φιλοπατρίας που επεκτείνεται πολύ πιο πέρα από το να υπερασπιστούμε την πατρίδα σε καιρό πολέμου.
   

   Μέσα ενημέρωσης

§ Προβολή γνήσιων πατριωτικών κοινωνικοπολιτικών προτύπων και όχι υπερτονισμός της υλιστικής και υπερκαταναλωτικής αντίληψης για τη ζωή.
     
  
Πνευματικοί άνθρωποι

§ Με την πολύπλευρη παιδεία και το ξεχωριστό τους  κύρος , μπορούν να προσανατολίσουν πολλούς στην εκδήλωση γνήσιου πατριωτικού πνεύματος.
       
Κράτος

   § Θέσπιση καλύτερων νόμων, έργα κοινωνικής πρόνοιας , καταπολέμηση ζωτικών προβλημάτων, ηγέτες γνήσια πρότυπα κοινωνικής προσφοράς.


                                   Επιμέλεια: Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος