Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

19 Απρ 2012

Έκθεση Γ΄ Λυκείου " Τρόποι Πειθούς "


ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ
oΤρόποι πειθούς ονομάζονται οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην προφορική και γραπτή επικοινωνία, για να ενισχυθεί η πειστικότητα των λόγων κάποιου προσώπου. Πρόκειται για τις εξής τεχνικές:oΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ: υλοποιείται με τη χρήση επιχειρημάτων και τεκμηρίων.

o Π.χ. Πρόσφυγες είναι όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Άρα, ήταν πρόσφυγες.

oΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ: πραγματοποιείται με την αφήγηση, την περιγραφή, το χιούμορ, την ειρωνεία και τη χρήση συγκινησιακά φορτισμένων λέξεων.

oΠ.χ. Ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής οικολογικής καταστροφής επικρέμεται πια σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ανθρωπότητα.

o ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΠΟΜΠΟΥ: πραγματώνεται με την προβολή της αξιοπιστίας και του κύρους του πομπού.

oΠ.χ. Χρόνια τώρα ασχολούμαι με το θέμα των τροχαίων και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η κύρια ευθύνη βαραίνει τους οδηγούς και όχι το οδικό δίκτυο.

oΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΑ: ο πομπός επικαλείται τη γνώμη κάποιου ειδικού.

oΠ.χ. Απ’ τη φύση του κοινωνικό ον ο άνθρωπος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί έξω απ’ το κοινωνικό σύνολο. Άλλωστε, ο Αριστοτέλης έλεγε πως όποιος ζει έξω απ’ την κοινωνία είναι ή θηρίο ή θεός.

oΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ: υλοποιείται με την προβολή της αναξιότητας, της αφερεγγυότητας και της ανηθικότητας του αντιπάλου.

oΠ.χ. Άλλα λέει και άλλα εννοεί άλλα υπόσχεται και άλλα κάνει. Αυτόν θα εμπιστευτείς;
    
 ΠΗΓΗ: "Η Νεοελληνική Γλώσσα στο Λύκειο" Π. Χατζημωυσιάδης - Μ. Αθανασίου, εκδόσεις Μεταίχμιο

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος