Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

22 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Δημοσιογραφική Δεοντολογία)



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ







ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
    
 Στη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας και της τεχνολογικής υπερεξέλιξης τα μέσα ενημέρωσης έχουν μια κυριαρχική και αξιομνημόνευτη παρουσία. Ο δημοσιογράφος αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα μέσα και στο κοινό και επιτελεί  κοινωνική αποστολή με καταλυτική επίδραση στη διαμόρφωση της ζωής ατόμων και λαών. Η δύναμη που έχει στα χέρια του και που απορρέει από τη δυνατότητα του να κρίνει, να ελέγχει αλλά και να κατευθύνει, μπορεί να τον οδηγήσει στην ηθική αλλοτρίωση, σε ανάρμοστη συμπεριφορά και στην προσπάθεια υλοποίησης ιδιοτελών στόχων.



 Η αποφυγή, λοιπόν, αλλοτριωτικών φαινομένων στο χώρο της δημοσιογραφίας καθιστά αναγκαία την τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ο λειτουργός της ενημέρωσης, πρώτιστα, οφείλει να είναι σωστός και υπεύθυνος επαγγελματίας, με συναίσθηση της ευθύνης έναντι του κοινού. Επίσης, να υπηρετεί την αλήθεια και τη διαφάνεια, να μη συμβιβάζεται, να μην υποκρίνεται, να μην παραποιεί τα γεγονότα αλλά να τα προβάλλει  στις πραγματικές τους διαστάσεις. Να γίνεται η φωνή του λαού και ο άγρυπνος φρουρός του συλλογικού συμφέροντος, να μην παρασύρεται από συμπάθειες ή αντιπάθειες, να αντιστέκεται , να αφυπνίζει συνειδήσεις και να στηλιτεύει την παρανομία.
     
 Η ακεραιότητα του λειτουργήματος του προστατεύεται, όταν ο δημοσιογράφος  δε χρηματίζεται, όταν δεν ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τις απολαβές που αυτό θα του προσφέρει, όταν τηρεί τους ηθικούς κανόνες και όταν αποτελεί αδιάφθορο υπερασπιστή των αρχών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Ακόμη, μία βασική αρχή που οφείλει να σέβεται ο ενσυνείδητος δημοσιογράφος είναι ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής και αξιοπρέπειας του πολίτη. Ο προσωπικός βίος άσημων αλλά και επιφανών προσώπων πρέπει να μένει αλώβητος από την προβολή, τη σπίλωση αλλά και τη «λαίμαργη» περιέργεια του κοινού. Επιδίωξη του πρέπει να αποτελεί η προστασία της ιδιωτικής ζωής και όχι η καταφυγή στην εύκολη και αυθαίρετη κριτική των ανθρώπων με βάση γεγονότα που σχετίζονται μ’ αυτήν. Ο «κιτρινισμός», η σκανδαλοθηρία και η σκανδαλολογία υποβαθμίσουν τη νοημοσύνη του κοινού αλλά και την αξία και το ρόλο της δημοσιογραφίας.
      
 Καθήκον του δημοσιογράφου αποτελεί και η προώθηση της δυνατότητας των ατόμων να έχουν πρόσβαση και συμμετοχή στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ώστε να μη μένει ο πολίτης παθητικός δέκτης και μοιρολάτρης της ζωής. Τα μέσα πρέπει να στηρίζουν τη λειτουργία τους σε μια διπλή, αμφίδρομη παρουσία και παρέμβαση τόσο του πομπού όσο και του δέκτη. Ο δημοσιογράφος που θέλει ένα ενεργητικό κοινό απέναντι του, που θα τον ελέγχει, θα τον κρίνει, θα τον αμφισβητεί και θα αποδέχεται στη συνέχεια τις πληροφορίες που διοχετεύει, συμβάλλει ουσιαστικά στην αφύπνιση του κοινού και στη διαμόρφωση ενός σφαιρικά ενημερωμένου και κριτικά σκεπτόμενου πολίτη.
      
  Συμπερασματικά, η δημοσιογραφία απαιτεί από τους λειτουργούς της να μην υποτάσσονται σε συμφέροντα, να υπηρετούν την αλήθεια, να ελέγχουν τις πηγές των ειδήσεων, να μην προπαγανδίζουν και να μη φανατίζουν την κοινή γνώμη και να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πληροφοριών που μεταδίδουν συνειδητοποιώντας τη σοβαρότητα του ρόλου τους. Άλλωστε η ποιοτική ενημέρωση αντανακλά το πνευματικό επίπεδο μιας κοινωνίας και αποτελεί  φορέα ανύψωσης της πολιτιστικής της στάθμης.

     
                       Επιμέλεια: Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος