Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

25 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Ριάλιτι Τηλεπαιχνίδια


ΡΙΑΛΙΤΙ ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙΑ






ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

       
  Αιτίες υψηλής τηλεθέασης

1. Ικανοποιούν την περιέργεια των θεατών να διεισδύσουν στην προσωπική ζωή των άλλων και κυρίως στις σκανδαλοθηρικές πτυχές της.

2.Επιστρατεύεται κάθε επικοινωνιακή, ψυχολογική παράμετρος που προσελκύει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών , όπως με την αίσθηση της συμμετοχής στην εξέλιξη και την έκβαση του παιχνιδιού, την καθοδηγητική παρέμβαση τους στα διαδραματιζόμενα.

 3.  Η θεαματική και τηλεοπτική βίωση των προβλημάτων των άλλων επενεργεί λυτρωτικά ή τους καθησυχάζει για τα προσωπικά τους προβλήματα.

4. Σε μια εποχή κρίσης αξιών , ιδεολογιών, πολιτικής και κοινωνικής παρακμής έχουν αμβλυνθεί σημαντικά τα πνευματικά, κοινωνικά, πολιτιστικά ενδιαφέροντα των ανθρώπων και κυρίως των νέων.

5. Οι πιεστικές βιοτικές συνθήκες , η εξαντλητική υπερεργασία, η έλλειψη επικοινωνίας και το αίσθημα της μοναξιάς στις σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες οδηγούν στη θέαση χαμηλής ποιότητας , εύπεπτων προγραμμάτων και στην ανάγκη της εκτόνωσης μέσω των μορφών νόθης ψυχαγωγίας.

6. Οι περιορισμένες δυνατότητες επιλογής ενός άλλου προγράμματος λόγω του εμπορικού προσανατολισμού των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Συνέπειες της προβολής τους

1. Υποβαθμίζουν του αισθητική του δέκτη και προσβάλλουν τη νοημοσύνη  του.

2.Εθίζουν τα άτομα στην παρακολούθηση χαμηλής ποιότητας προγραμμάτων, προϊόντων υποκουλτούρας, στο εύπεπτο και αναλώσιμο θέαμα.

3. Αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από υγιή κοινωνικά και πολιτικά ενδιαφέροντα.

4. Εδραιώνεται στη συνείδηση των τηλεθεατών η αντίληψη πως είναι επιτρεπτή η εκούσια εκχώρηση των ατομικών δικαιωμάτων.

5. Με την προβολή αρνητικών προτύπων καλλιεργούν την αντίληψη της ευκολίας, του εύκολου πλουτισμού και της άκοπης ανάδειξης και διαποτίζουν τη συνείδηση των νέων με το ιδανικό του ελάσσονος μόχθου. Δημιουργούν επίσης την ψευδαίσθηση πως η αναγνωρισιμότητα και όχι οι σπουδές συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων τους.

6.  Η υπέρμετρη έκθεση στη δημοσιότητα προκαλεί πρωτόγνωρες και συχνά τραυματικές εμπειρίες στους συμμετέχοντες.

7. Αλλοτριώνουν το χαρακτήρα των πρωταγωνιστών καθώς καθιστούν τη συμπεριφορά τους ελαστική και προσαρμόσιμη στις απαιτήσεις των τηλεθεατών , εξοικειώνονται με την υιοθέτηση οποιωνδήποτε πρακτικών για την επίτευξη των στόχων τους, υπονομεύουν κάθε έννοια ανιδιοτελούς συντροφικότητας.

 8. Ευτελίζουν την προσωπικότητα όσων συμμετέχουν , επειδή  συνειδητά εκτίθενται ως βορά στην κοινή περιέργεια , απεμπολούν τα ατομικά τους δικαιώματα, καταρρακώνουν την αξιοπρέπειά τους.


Τρόποι αντίστασης των νέων.

1. Συνειδητοποίηση των αρνητικών επιδράσεων τέτοιων εκπομπών , που αμβλύνουν τις εσωτερικές αντιστάσεις και αποδυναμώνουν τους πνευματικούς αμυντικούς μηχανισμούς, προσβάλλουν τη νοημοσύνη και υποβαθμίζουν την αισθητική των θεατών και ευτελίζουν την προσωπικότητα των συμμετεχόντων και διασύρουν κάθε έννοια σεβασμού στην ιδιωτική ζωή.

2. Αναθεώρηση πλαισίου αξιών που θα αποδίδει προτεραιότητα στην πνευματική και αισθητική αναζήτηση.

3. Με την πνευματική καλλιέργεια που ενισχύει την κριτική στάση έναντι φαινομένων που γελοιοποιούν την ανθρώπινη οντότητα και αναβαθμίζει την επιλεκτική δυνατότητα του νέου.

4. Με την ανάπτυξη της αισθητικής που αποτιμά την αξία ή την απαξία των τηλεοπτικών ερεθισμάτων , αναβαθμίζει τα πολιτιστικά ενδιαφέροντα.

5. Με  τη διαμόρφωση υγιούς πολιτικής συνείδησης με την οποία ο νέος αντιλαμβάνεται την αποπροσανατολιστική επίδραση τέτοιων εκπομπών και διαβλέπει τον κίνδυνο να προκληθεί εφησυχασμός και απάθεια για τα δρώμενα στον πολιτικό και κοινωνικό χώρο.

6.Με τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, με δραστηριότητες που διευρύνουν τα πνευματικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα , αναδεικνύουν τις κλίσεις του νέου και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.

                Επιμέλεια: Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)
    




Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος