ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Το Διαδίκτυο έφερε πραγματική επανάσταση στον τομέα της πληροφορίας. Μέσω αυτού του παγκόσμιου δικτύου υπολογιστών που συνδέονται μεταξύ τους προσφέρεται με όλο και μικρότερο κόστος μια ευρεία κλίμακα υπηρεσιών. Έτσι δίκαια θεωρείται ότι το Διαδίκτυο ξεπέρασε τα κλασικά μέσα επικοινωνίας και οδηγεί την ανθρωπότητα σε μία νέα εποχή, στην οποία αυτό θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία, τη διακίνηση και την επεξεργασία των πληροφοριών που θα επηρεάζουν ποικιλότροπα τη ζωή μας.
Μία από τις θετικές προεκτάσεις του Διαδικτύου είναι η εύκολη πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Ο κάθε άνθρωπος, ο επαγγελματίας, ο μαθητής ή ο φοιτητής έχουν σήμερα τη δυνατότητα να αντλούν γνώσεις για τεχνικά και επιστημονικά θέματα που αφορούν κλάδους της δραστηριότητας τους. Ταυτόχρονα, ο καθένας μπορεί να επισκέπτεται τις ιστοσελίδες εφημερίδων και περιοδικών όχι μόνο της κοινωνίας, στην οποία ανήκει αλλά και άλλων χωρών και έτσι να ενημερώνεται για την εθνική και παγκόσμια επικαιρότητα αποκτώντας μια πιο ενεργητική στάση απέναντι στις κάθε είδους εξελίξεις.
Επιπλέον, το Διαδίκτυο ευνόησε ιδιαίτερα τις συναλλαγές μεταξύ ατόμων και εταιρειών συντελώντας στην οικονομική πρόοδο. Με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των τηλεδιασκέψεων υπογράφονται συμφωνίες, κλείνονται συνεργασίες, οργανώνονται στρατηγικές και προωθούνται αγαθά σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι όλο αυτά με μεγάλο κέρδος σε χρόνο και χρήμα, αφού το εμπόδιο της απόστασης έχει πλέον ξεπεραστεί. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις μπορούν όχι μόνο να διαφημίσουν τα προϊόντα τους αλλά και να τα πουλούν στους καταναλωτές χωρίς να χρειάζεται αυτοί να μετακινηθούν από το σπίτι τους.
Το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται με επιτυχία και στη δημόσια διοίκηση. Η χρήση του έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη οργάνωση των κρατικών υπηρεσιών, τη συντονισμένη δράση τους και την αμεσότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Με τη συνδρομή του και τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας μπορούν να συνδιαλέγονται και να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους αλλά και το ευρύ κοινό για τα πορίσματα των ερευνών τους. Έτσι, υλοποιείται η συνεργασία των επιστημόνων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση πολλών σύγχρονων προβλημάτων.
Ποικίλες είναι και οι προσφερόμενες δυνατότητες σε επίπεδο ψυχαγωγίας. Ο άνθρωπος μπορεί να αξιοποιήσει δημιουργικά το χρόνο του ακούγοντας μουσική, απολαμβάνοντας παιχνίδια, κάνοντας «επισκέψεις» σε μουσεία και παρακολουθώντας πολιτιστικά δρώμενα. Και στο χώρο της εκπαίδευσης η χρήση του Διαδικτύου αλλάζει τα δεδομένα. Ο μαθητής αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, επεξεργάζεται και αξιολογεί τις πληροφορίες που δέχεται και έτσι καλλιεργεί την κρίση και τον προβληματισμό του. Επιπλέον, η διδασκαλία γίνεται με πιο ελκυστικό και ενδιαφέροντα τρόπο και καθιστά την πορεία προς τη γνώση ευχάριστη και ενδιαφέρουσα.
Αξίζει να τονιστεί ότι το Διαδίκτυο είναι και ένας χώρος, που ευνοεί η επικοινωνία. Άτομα ποικίλων εθνικοτήτων από όλα τα σημεία του πλανήτη, με διαφορετική κουλτούρα και κοσμοαντίληψη έρχονται σε επαφή και ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες. Τα σύνορα, οι διακρίσεις, τα στερεότυπα καταργούνται και η υφήλιος μετατρέπεται σε ένα ενιαίο σύνολο, όπου κυριαρχεί η συνεργασία, η συναδέλφωση και η αλληλεγγύη.
Ο κυβερνοχώρος όμως κρύβει και αρκετούς κινδύνους. Αρχικά, ο χρήστης του Διαδικτύου δεν έχει τη δυνατότητα ελέγχου της εγκυρότητας και αξιοπιστίας των πληροφοριών. Είναι εύκολο, λοιπόν, να γίνει θύμα της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας, με αποτέλεσμα την πνευματική του υποτέλεια και την εύκολη χειραγώγηση του από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Ακόμη η εμπορευματοποίηση του Διαδικτύου, καθώς είναι πλέον κυριαρχικός ο ρόλος της διαφήμισης, καλλιεργεί την υλιστική νοοτροπία και την υπερκαταναλωτική συμπεριφορά.
Η πολύωρη ενασχόληση με το εξελιγμένο αυτό μέσο προκαλεί εθισμό, ενισχύει την εσωστρέφεια, οδηγεί στην απομόνωση και στη χαλάρωση των διαπροσωπικών σχέσεων, με συνέπεια τη μοναξιά και την απομόνωση του σύγχρονου ανθρώπου. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται η πολιτιστική διείσδυση των ισχυρών χωρών είτε με την προβολή προτύπων ζωής είτε με την επιβολή της αγγλικής γλώσσας και έτσι υπονομεύεται η εθνική φυσιογνωμία των λαών. Αλλά ο νέος ψηφιακός κόσμος επιφέρει αλλαγές και στο επίπεδο της εργασίας, με την αλλαγή των συνθηκών και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.
Είναι εύκολη, επίσης, η πρόσβαση και η διαχείριση πληροφοριών που αφορούν την ιδιωτική ζωή του ατόμου. Ακόμη, είναι ανοχύρωτη η πνευματική ιδιοκτησία, καθώς επιτήδειοι χρήστες των νέων τεχνολογιών διακινούν μουσική ή ταινίες για προσωπικό όφελος, χωρίς ο πνευματικός δημιουργός να καρπώνεται τα ανάλογα κέρδη από τα έργα του. Τέλος, δημιουργούνται συνθήκες πληροφοριακής ανισότητας, καθώς κάποιες ομάδες ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση στην εξελιγμένη αυτή μορφή επικοινωνίας και βιώνουν μία μορφή κοινωνικού αποκλεισμού.
Για να αποφευχθεί η αρνητική επίδραση του Διαδικτύου ο άνθρωπος οφείλει να γνωρίζει τους κινδύνους του, και να το χρησιμοποιεί με μέτρο, ικανοποιώντας τις ανάγκες του. Είναι απαραίτητη η προσέγγιση του με ερευνητική ματιά, κριτικό πνεύμα και η δημιουργική αξιοποίηση των πρωτόγνωρων δυνατοτήτων του. Ο καθένας μας είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσει ότι το Διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο που διευκολύνει τη ζωή και όχι ένα υποκατάστατο της. Γι’ αυτό δεν πρέπει να θεοποιείται και να παραμελούνται εξαιτίας του άλλες δραστηριότητες και κυρίως η ανθρώπινη επαφή.
Αναμφίβολα το Διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας. Τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του είναι τόσα πολλά, που δύσκολα πλέον μπορεί κάποιος να φανταστεί τη ζωή χωρίς αυτό. Καθώς μάλιστα καθημερινά εξελίσσεται όλο και περισσότερο, είναι βέβαιο ότι θα παίξει ακόμη πιο αποφασιστικό ρόλο σε κάθε πεδίο ατομικής και συλλογικής δράσης και θα χαράξει την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού.
Επιμέλεια:Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)