Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

23 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Τροχαία Ατυχήματα (Ολοκληρωμένο Θέμα)


ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ





ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

 Η Ελλάδα κατέχει μία θλιβερή πρωτιά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή και το θάνατο χιλιάδων συνανθρώπων μας. Πρόκειται για μια μάστιγα που δε χαρακτηρίζει μόνο τη σύγχρονη εποχή αλλά έχει και διαχρονικά χαρακτηριστικά και δυστυχώς αυξητικές τάσεις καθημερινά.

  Τα ατυχή αυτά γεγονότα οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Κατά πρώτο λόγο, στο επικίνδυνο οδόστρωμα των περισσότερων ελληνικών δρόμων, στον ελλιπή ή ανύπαρκτο φωτισμό τους και στην κακή σήμανση. Επιπρόσθετα, στην κυκλοφορία αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας που δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές ασφαλούς μετακίνησης, καθώς επίσης και στις ελλιπείς υποδομές που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες κυκλοφορίας ενός τεράστιου αριθμού οχημάτων.

  Αλλά και η χρήση του αυτοκινήτου ως μέσου επίδειξης και ικανοτήτων σε συνδυασμό με την υπερβολική ταχύτητα αποτελούν σοβαρούς παράγοντες πρόκλησης  ατυχημάτων. Επιπρόσθετα, για την αρνητική αυτή κατάσταση ευθύνονται και η χρήση οινοπνευματωδών ποτών,  η ανεπαρκής κυκλοφοριακή αγωγή τόσο των οδηγών όσο και των πεζών και η ανυπαρξία ενημέρωσης από το σχολείο και τα οπτικοακουστικά μέσα. Τέλος, οι έντονοι ρυθμοί  της καθημερινής ζωής και η πίεση χρόνου δημιουργούν στον άνθρωπο άγχος και καλλιεργούν την επιθετικότητα, με αποτέλεσμα την έλλειψη συγκέντρωσης και την επικίνδυνη οδήγηση.
    
  Για την αντιμετώπιση του ανησυχητικού αυτού φαινομένου απαιτείται ατομική και συλλογική ευαισθητοποίηση και δράση. Αρχικά, ο κάθε άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή των συνανθρώπων του και να οδηγεί ή να κυκλοφορεί με αίσθημα ευθύνης και ιδιαίτερη προσοχή. Συγχρόνως, να τηρεί τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να εκπαιδεύεται, για να οδηγεί σωστά και να διατηρεί πάντοτε  σε καλή κατάσταση το όχημα του. Είναι επιβεβλημένη, ακόμη, η λήψη κάποιων μέτρων προφύλαξης, όπως η χρήση κράνους και ζώνης ασφαλείας.
     
  Καταλυτικός θα είναι και ο ρόλος του κράτους με την κατασκευή σύγχρονων και ποιοτικών οδικών αξόνων και τη σωστή σήμανση τους. Απαιτείται, επιπλέον, η εισαγωγή της κυκλοφοριακής αγωγής ως μαθήματος στην εκπαίδευση, με στόχο τη δημιουργία μελλοντικών πολιτών με σωστή οδηγική συμπεριφορά και σεβασμό προς το συνάνθρωπο. Τέλος, κρίνεται απαραίτητη και η τήρηση της νομοθεσίας που αφορά την οδική ασφάλεια αλλά και η επιβολή ποινών στους παραβάτες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
     
  Συμπερασματικά, η αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων είναι ζήτημα παιδείας. Μιας παιδείας ολοκληρωμένης, με ανθρωπιστικά γνωρίσματα που θα διαμορφώσει υπεύθυνους και ώριμους πολίτες, ικανούς να αντιληφθούν ότι η ασφαλής οδήγηση  είναι ζήτημα ζωής και αντανακλά το πολιτιστικό επίπεδο μιας χώρας.
         
                                           Ιωάννης Κανακούδης ( Φιλόλογος )
   

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος