Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

22 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Ξενομανία (Ολοκληρωμένο Θέμα)



ΞΕΝΟΜΑΝΙΑ







ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

  Κάθε πολιτισμός δέχεται ξενικές επιδράσεις, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Σαφώς οι πολιτιστικές ανταλλαγές δε βλάπτουν μια χώρα, καθώς μπορεί έτσι να πάρει πλήθος θετικών στοιχείων από άλλες και να τα προσαρμόσει στις δικές της ανάγκες και ιδιαιτερότητες και να εξελιχθεί. Αντίθετα, με την ξενομανία ένας λαός υιοθετεί οτιδήποτε είναι ξένο θεωρώντας το ανώτερο και καλύτερο, με κίνδυνο να αποκοπεί από την παράδοση του και να χάσει την ξεχωριστή φυσιογνωμία του.


   
  Η ξενομανία είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα. Αγοράζουμε τα ξένα προϊόντα πιστεύοντας ότι είναι καλύτερα από τα δικά μας, μιμούμαστε τις ξενόφερτες συνήθειες στο ντύσιμο και τον τρόπο διασκέδασης, ντρεπόμαστε για τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Ακόμη και η γλώσσα μας έχει επηρεαστεί, καθώς έχουν εισχωρήσει σ’ αυτή ξενικές λέξεις και εκφράσεις. Γενικά, ό,τι ανήκει στην ξένη κουλτούρα αξίζει το θαυμασμό, ενώ ό,τι είναι ελληνικό αντιμετωπίζεται με αδιαφορία ή στη χειρότερη περίπτωση με περιφρόνηση.
   
  Τα αίτια αυτού του φαινομένου είναι πολλά. Κυρίως όμως έχει τις ρίζες του στο αίσθημα κατωτερότητας που νιώθουν οι Έλληνες απέναντι στο δυτικό πολιτισμό. Τα κράτη της  Δύσης αναπτύχθηκαν οικονομικά ταχύτερα και δημιούργησαν υψηλό βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες τους. Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει μια ανάλογη εξέλιξη είτε για ιστορικούς λόγους είτε λόγω εσωτερικών προβλημάτων. Η οικονομική καθυστέρηση της χώρας προκάλεσε αίσθημα μειονεξίας στους Έλληνες που τους οδήγησε να μιμούνται καθετί ξένο με την προσδοκία ότι θα λυθούν τα προβλήματα τους. Ταυτόχρονα, η εισαγωγή ξένων προϊόντων και τεχνολογίας λόγω της έλλειψης βιομηχανίας οδήγησε και στην εισαγωγή αξιών και αντιλήψεων από τις χώρες προέλευσης. Τέλος, ήταν καίριος και ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και κυρίως της τηλεόρασης, καθώς μέσα από τις ταινίες, τις εκπομπές και τις διαφημίσεις προβάλλεται έντονα ο ξένος τρόπος ζωής.
  
   Η ξενομανία είναι σοβαρός κίνδυνος για τη χώρα μας. Η μίμηση ξένων προτύπων δεν αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και προόδου, γιατί επαναπαυόμαστε σ’ αυτά που παίρνουμε από τους άλλους και δεν αγωνιζόμαστε, για να δημιουργήσουμε κάτι πρωτότυπο και ξεχωριστό αξιοποιώντας τις δυνάμεις και την   και την εμπειρία του παρελθόντος. Παράλληλα, απειλείται η πολιτιστική μας φυσιογνωμία και ταυτότητα. Αν ένας λαός απομακρυνθεί από τις ρίζες του και την παράδοση του, χάσει την ιστορική του μνήμη, απαρνηθεί τη γλώσσα και τις ιδιαίτερες αξίες και αντιλήψεις του, στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους άλλους, τότε κινδυνεύει να στερηθεί την ίδια του την ύπαρξη, να μετατραπεί σε ένα σύνολο ανθρώπων χωρίς ταυτότητα και προσανατολισμό που θα εξαρτάται οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά από ξένες δυνάμεις, γεγονός που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη μελλοντική του πορεία.
   
 Γι’ αυτό οι Έλληνες πρέπει να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της ξενομανίας. Πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση ως λαός, να γνωρίσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και να την προστατέψουν. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να απομονωθούν από τους άλλους λαούς και πολιτισμούς και να τους αντιμετωπίζουν με υπεροψία και καχυποψία. Αντίθετα, θα πρέπει να επιδιώκουμε την επαφή μαζί τους και να δεχόμαστε κριτικά τις επιδράσεις τους, χωρίς να απαρνούμαστε τον πολιτισμό μας. Σ’ αυτό το σημείο καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει η παιδεία. Αυτή μπορεί να ενδυναμώσει την πίστη μας στις ελληνικές αξίες και στην ιστορική μας πορεία και να βοηθήσει να αποκτήσουμε ως λαός αυτογνωσία, έτσι ώστε να μην τρέφουμε απέναντι στους άλλους συναισθήματα κατωτερότητας ή υπεροχής. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει στο να γνωρίσουμε άλλους πολιτισμούς, να διακρίνουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους και να δούμε πως μπορούμε να ωφεληθούμε από αυτούς.
   
 Αναμφίβολα δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι στο φαινόμενο του μιμητισμού που πλήττει τη χώρα μας. Ειδικά σε μια εποχή που η επικοινωνία με τους άλλους λαούς είναι συνεχής αλλά και αναγκαία. Γι’ αυτό θα πρέπει με σύνεση και χωρίς υπερβολές να ερευνήσουμε σε βάθος τα αίτια του  και να αναζητήσουμε λύσεις έγκαιρα.

     
                    Επιμέλεια: Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος