Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

22 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Κράτος και Νεοέλληνες (Ολοκληρωμένο Θέμα)



ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ





ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
 
  
  Αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα το γεγονός ότι ο μέσος Έλληνας θεωρεί ότι η πολιτεία δε μεριμνά γι’ αυτόν, ότι το κράτος, καθώς και οτιδήποτε συνδέεται με το δημόσιο τομέα, υπολειτουργεί ή λειτουργεί με νοσηρό τρόπο. Στη συνείδηση του απλού πολίτη το κράτος είναι συνδεδεμένο με τον αυταρχισμό, το απρόσωπο κλίμα, την έλλειψη κατανόησης, τις «ουρές» στις δημόσιες υπηρεσίες ή στις  κρατικές  τράπεζες, τη γραφειοκρατία, την αδράνεια, την ασυνέπεια αλλά και τα σκάνδαλα και την υποκρισία των πολιτικών ηγετών.


    
  Για να βελτιωθεί η λειτουργία του κράτους και ν’ αποκατασταθεί η σχέση πολίτη – κράτους, είναι απαραίτητο να ληφθούν κάποια μέτρα για την ανακούφιση του δημόσιου τομέα αλλά και του πολίτη, ο οποίος ταλαιπωρείται από τον υδροκέφαλο κρατικό μηχανισμό της Αθήνας. Η αστικοποίηση αποτελεί σοβαρή πηγή του κακού. Χρειάζεται, επομένως, αποκέντρωση των δημόσιων υπηρεσιών και των υπουργείων, για μια πιο υγιή διοίκηση. Παράλληλα, η εξυγίανση δημόσιων θεσμών, όπως το σχολείο και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της σχέσης πολίτη – κράτους, γιατί αν ο πολίτης δει καλά δείγματα γραφής από τη λειτουργία αυτών των θεμελιωδών θεσμών και αντιληφθεί ότι πράγματι επιτελούν το χρέος τους ως φορείς  κοινωνικοπολιτικής αγωγής, τότε σίγουρα θα δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο κράτος και θα το αγαπήσει, όπως την πατρίδα του.
    
  Αν η πολιτεία, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες και αρμοδιότητες στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσφέρει πιο πολλές ευκαιρίες στους νέους για συμμετοχή στα κοινά, αν ενισχύσει την κοινωνική πολιτική, την ασφάλιση, την περίθαλψη και το κράτος πρόνοιας, αν υλοποιήσει δημόσια έργα για την απορρόφηση εργατικού δυναμικού και έργα υποδομής ( νοσοκομεία, δρόμους, σχολεία ) για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τότε οι τελευταίοι θα δείξουν με τη σειρά τους την ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη τους απέναντι στην πολιτεία.


  Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ανανέωση νόμων και θεσμών, την ίδρυση περισσότερων πολιτιστικών κέντρων και κέντρων νεότητας, την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας αλλά και την προώθηση διακομματικής αντιμετώπισης και υπερκομματικής στάσης απέναντι σε σημαντικά θέματα και προβλήματα που αφορούν νευραλγικούς τομείς της δημόσιας ζωής, όπως η παιδεία, η εξωτερική πολιτική, η υγεία θα διαμορφώσουν πολίτες πιο μορφωμένους και οικονομικά ασφαλείς, που θα εκτιμούν το κράτος, θα συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα και θα είναι παραγωγικοί σ’ όλους τους τομείς.
     
 Συμπερασματικά, σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες, όπως η σημερινή απαιτείται η αναθέρμανση των σχέσεων νεοέλληνα και κράτους και η οικοδόμηση μιας αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης. Έτσι όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατοί θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή παρουσία της χώρας μας στο παγκόσμιο στερέωμα αλλά και για την πολυεπίπεδη μελλοντική εξέλιξη της.

     
                                                                                Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)

                                                                                               
    

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος