Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

20 Μαρ 2012

ΕΚΘΕΣΗ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Αγάπη (Σχεδιάγραμμα)


ΕΚΘΕΣΗ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ




ΑΓΑΠΗ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

   Ισχυρό ψυχικό συναίσθημα που αποτελεί τον κυριότερο συνδετικό κρίκο της ανθρωπότητας. Στηρίζει τη συνεργασία, την ομόνοια, την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων και εγγυάται την υλική, πνευματική και ηθική ευημερία.

ΑΞΙΑ ΑΓΑΠΗΣ

 ·Καλύπτει την έμφυτη ανάγκη του ατόμου για επικοινωνία, καταπολεμώντας την εσωστρέφεια και τη μοναξιά.

·Συντελεί στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ατόμου με την ψυχική προσέγγιση των συνανθρώπων και την κατάκτηση της αυτογνωσίας.

·Καλλιεργεί διαχρονικές αξίες και ιδανικά, εξευγενίζει τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου, αναπτύσσει τις ευαισθησίες του και τον απαλλάσσει από μικρότητες και κακίες.

·Είναι πηγή δύναμης και ενέργειας, προσφέρει αληθινό νόημα στην ανθρώπινη ζωή.

·Αποτελεί στήριγμα στις δύσκολες στιγμές της ζωής και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ψυχική υγεία με την «άντληση» σιγουριάς και αυτοπεποίθησης.

·Στηρίζει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, συσφίγγει τις σχέσεις ομάδων και λαών και εδραιώνει την ειρηνική συμβίωση αλλά και προωθεί την κοινωνική εξέλιξη.
          

Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ


·Η επικράτηση της υλιστικής νοοτροπίας και η θεοποίηση του χρήματος οδηγούν στην εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων σχέσεων και τη δημιουργία τους με βάση την ιδιοτέλεια και το συμφέρον.

·Οι  έντονοι ρυθμοί ζωής και η απουσία ελεύθερου χρόνου δε δίνουν την ευκαιρία για σύναψη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων και ουσιαστικής επαφής με τους συνανθρώπους.

·Ο ατομικισμός και η εγωιστική προσέγγιση της ζωής, η κρίση των ηθικών αξιών δυσχεραίνουν την επικοινωνία των μελών του κοινωνικού συνόλου.

·Η αστικοποίηση, η πολυκοσμία, η ανωνυμία και η όξυνση των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας, όπως η βία και η εγκληματικότητα καλλιεργούν την καχυποψία και τη δυσπιστία μεταξύ των ανθρώπων.

·Η δυσλειτουργία των φορέων κοινωνικοποίησης και αγωγής, όπως η οικογένεια και η εκπαίδευση αλλά και η προβολή αρνητικών προτύπων από τα μέσα ενημέρωσης δεν ευνοούν την ανάδειξη της αξίας της αληθινής αγάπης.

·Η υλιστική θεώρηση της ζωής, ο αδιάκοπος αγώνας για την απόκτηση υλικών αγαθών, το καταναλωτικό όραμα, ο αρνητικός ρόλος της διαφήμισης.

·Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, η μονόπλευρη οικονομική πρόοδος, η τεχνοκρατική αντίληψη, η ψυχρή λογική απομακρύνουν τον άνθρωπο από ευαισθησίες και αγνά συναισθήματα, αφού λειτουργεί υπολογιστικά.

·Η κακή χρήση του ελεύθερου χρόνου αλλά και οι μορφές ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας ωθούν στην εσωστρέφεια και την απομόνωση, ενώ συχνά διαβρώνουν τη συνείδηση του ατόμου με αρνητικά πρότυπα.


·Συμπερασματικά, σε μια εποχή τεχνοκρατική με κύριο χαρακτηριστικό τη δυσκολία σύναψης υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, επιβάλλεται η δημιουργία ενός πολιτισμού ανθρωπιάς. Ο άνθρωπος απώλεσε τον ψυχικό αυθορμητισμό του και τα αγνά συναισθήματα του σ’ ένα κόσμο ορθολογισμού, εκμετάλλευσης και αναλγησίας που παραγκώνισαν τα ηθικοπνευματικά στοιχεία. Ο ανταγωνισμός και η απομόνωση θα αρθούν, όταν το άτομο νοηματοδοτήσει ουσιαστικά τη ζωή του, θέτοντας ως βάση των διανθρώπινων σχέσεων την αγάπη.

                                      Επιμέλεια: Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)
 

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος