Οξύνοια - Ταξίδι στον κόσμο των ιδεών

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Έκθεση Γ΄ Λυκείου (Παράγραφοι θεμάτων)


Παράγραφοι ΘεμάτωνΡατσισμός
  
 Ο ρατσισμός έχει βαθιές ρίζες στο ανθρώπινο μυαλό και την ιστορία. Ο μύθος περί ανωτερότητας ορισμένων φυλών  και ανθρώπων αποτελεί πρόφαση με στόχο την εμκμετάλλευση των «κατώτερων». Ο ίδιος μύθος τροφοδοτεί τη δημαγωγία επιτήδειων πολιτικών ηγετών που έντεχνα κατευθύνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα κοινωνικά προβλήματα εναντίον εκείνων που είναι διαφορετικοί. Επιπρόσθετα, ο ρατσισμός διαιωνίζεται εξαιτίας της ελλιπούς αγωγής, καθώς ένας άνθρωπος χωρίς γνωστικά και ηθικά εφόδια υιοθετεί άκριτα στερεότυπες αντιλήψεις και θεωρεί την ετερότητα απειλή για την κοινωνική ηρεμία και συνοχή. Επομένως ο ρατσισμός εκπορεύεται τόσο από το συμφέρον , όσο και από την άγνοια, την προκατάληψη και το φόβο.


Παράδοση
  Η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει ζωντανή την ιδιαίτερη πολιτιστική της ταυτότητα, μόνο αν την ανανεώσει με τη δημιουργική αφομοίωση των ποικίλων πολιτιστικών ρευμάτων και στη συνέχεια συνεισφέροντας με στοιχεία της νέας πολιτισμικής της φυσιογνωμίας στη δημιουργία ενός πανανθρώπινου πολιτισμού. Η σχέση του Έλληνα με την παράδοση πρέπει να είναι δυναμική. Δεν πρέπει να θεωρήσει την παράδοση αξεπέραστο πρότυπο αλλά σπουδαία παρακαταθήκη και πηγή έμπνευσης για πολιτιστική δημιουργία και αναγέννηση του έθνους.

Ειρήνη
  Η εκπαίδευση είναι σε θέση να επιτελέσει σημαντικό έργο στη διασφάλιση της ειρήνης. Σε πρώτο επίπεδο η εκπαίδευση οφείλει να λειτουργεί ενημερωτικά βοηθώντας τη μαθητική νεολαία να γνωρίσει και να κατανοήσει πλήρως τόσο τα αγαθά της ειρηνικής ζωής όσο και τις ολέθριες επιπτώσεις των πολεμικών συρράξεων. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο ρόλος μαθημάτων όπως η Ιστορία, ώστε τα παιδιά να κατανοούν τις αιτίες των πολέμων, να γνωρίζουν τους άλλους λαούς και να μαθαίνουν να τους σέβονται. Άλλωστε συνολικά η εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναγκαίο να διαχέει τις αρχές του υγιούς διεθνισμού, του ανθρωπισμού, της ισότητας και της δικαιοσύνης, έτσι ώστε να γαλουχεί προσωπικότητες με φιλειρηνικά αισθήματα και οικουμενική συνείδηση.
                                                   Ιωάννης Κανακούδης (Φιλόλογος)
  

Σμίκρυνση - Μεγέθυνση

Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

Επισκέπτες

Αναγνώστες

Λογότυπος