Κινούμενα γράμματα

Φροντιστήρια "Μπαχαράκη" Η Εκπαίδευση στις καλύτερες στιγμές της

10 Μαΐ 2012

Έκθεση Γ΄ Λυκείου - Παράγραφοι Θεμάτων ( Πατριωτισμός, Δημοκρατία, Βία )


ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ



Πατριωτισμός
  
Η καλλιέργεια της φιλοπατρίας από το σχολείο πραγματοποιείται  με διάφορες εκδηλώσεις επετειακές ή άλλες, με τη διδασκαλία της γεωγραφίας, της γλώσσας και κατ΄ εξοχήν της ιστορίας. Γιατί η ιστορία συμπυκνώνει τη συλλογική μνήμη, που επιτρέπει την κατανόηση του παρόντος και μέσα από τη γνώση του παρελθόντος τη σύλληψη του μέλλοντος. Αποκαλύπτει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα ενός έθνους, καλλιεργεί το πατριωτικό αίσθημα, σφυρηλατεί τη συνείδηση της συνέχειας, της ενότητας και της αγωνιστικότητας για τις μεγάλες αξίες. Αναδεικνύει τα εθνικά ιδεώδη, τις θυσίες των προγόνων, ευαισθητοποιεί και συνειδητοποιεί.


Δημοκρατία
  
Είναι πράγματι δύσκολη η εφαρμογή της δημοκρατίας κι αυτό οφείλεται στη δυσλειτουργία των πολιτικών θεσμών και στην ασυνέπεια των πολιτικών που με την ακατάσχετη υποσχεσιολογία τους, την προπαγάνδα και τις παλαιοκομματικές μεθόδους μετατρέπονται  από υπηρέτες του λαού σε δυνάστες. Επίσης οφείλεται στην έλλειψη ηπιότητας και συναίνεσης και στην καλλιέργεια πολλές φορές από τα μέσα ενημέρωσης ενός κλίματος που εξυπηρετεί σκοπιμότητες, εντείνει το φανατισμό, οξύνει τα πολιτικά πάθη και διχάζει το λαό.
  
Η κατάσταση χειροτερεύει εξαιτίας και της χαμηλής ηθικοπνευματικής στάθμης πολλών πολιτών που τους καθιστά έρμαια της χειραγώγησης, καθώς δε διευκολύνει την ενεργητική  συμμετοχή τους στα κοινά. Άλλωστε η δημοκρατία είναι πνευματικό πολίτευμα και η εφαρμογή της εξαρτάται από την πνευματική συγκρότηση των πολιτών. Λογικό είναι η αδυναμία αποτελεσματικής συμμετοχής των πολιτών στα κοινά να υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, δηλαδή τη λαϊκή συμμετοχή και τη λαϊκή κυριαρχία. Βέβαια η απολιτικοποίηση των ανθρώπων οφείλεται και στον καταναλωτικό, υλιστικό προσανατολισμό τους και στην αντιμετώπιση της πολιτικής ως ανούσιας και άσκοπης ενασχόλησης.

Βία
  
Η έξαρση της βίας στη σημερινή κοινωνία σχετίζεται με την επικράτηση της υλιστικής και ατομικιστικής νοοτροπίας, που ενισχύει την ασυδοσία, την περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής και οδηγεί στην κατάπτωση των ηθικών αρχών και αξιών. Η τάση για εύκολη ζωή, το υποβαθμισμένο  πνευματικό επίπεδο κάποιων, τα αδιέξοδα της καθημερινής ζωής ελαστικοποιούν τη συνείδηση και εξουδετερώνουν σταδιακά τις ηθικές αναστολές. Επιπρόσθετα, η σταδιακή απομόνωση των ανθρώπων εξαιτίας της έλλειψης κοινωνικών επαφών επιτείνει το άγχος και την εκδικητική διάθεση πολλών, που νιώθουν καταπιεσμένοι μέσα σ΄ ένα ακαλαίσθητο και καταπιεστικό περιβάλλον.
                                    Επιμέλεια: Ιωάννης Κανακούδης (Εκθεσιολόγος)

Φροντιστήρια Μπαχαράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιωάννης Κανακούδης

Ιωάννης Κανακούδης
Ιωάννης Κανακούδης - Προϋπόθεση Επιτυχίας

Επισκέπτες

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Η " Οξύνοια " στο Facebook

Αναγνώστες

Λογότυπος